Русия, САЩ и НАТО започват преговори от 10 януари

2022 г. ще започне с цяла серия от преговори между Русия, САЩ, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заради кризата в Украйна.

Източник на AFP от Съвета за национална сигурност на САЩ съобщава, че представители на Москва и Вашингтон ще започнат да преговарят за "контрола на въоръжението и ситуацията в Украйна" на 10 януари.

Очаква се на 12 януари да се проведе и заседание на съвета НАТО-Русия, а на следващия ден да разговарят представители на руското правителство и ОССЕ.

По-рано в понеделник руският външен министър Сергей Лавров потвърди принципно, че се планира нова серия преговори с Вашингтон по въпроса за гаранциите за сигурността на двете държави. От страна на Русия ще участва междуведомствена делегация от правителството и военното ръководство.

Реакцията на Москва след посочването на конкретните дати за разговорите беше по-колеблива. Заместникът на Лавров Сергей Рябков обяви пред РИА Новости, че се планират срещи само на 10 и 12 януари, но още не били постигнати финални договорки.

Преди седмици Кремъл публикува списък с изисквания към САЩ и НАТО, сред които и искане за оттегляне на намеренията за присъединяване на държави - бивши членки на СССР - към западния отбранителен пакт.

От Белия дом посочиха, че САЩ може да се съобрази с някои от очакванията на Москва, но отказва да поема ангажименти от името на НАТО. От своя страна, генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обяви, че няма да има компромис с Русия по въпроса за Украйна.

Сергей Рябков съобщава, че Кремъл е предложил конкретен дневен ред на преговорите, като нарича описанието в AFP "някаква абстракция".

"Сега виждаме позоваване на неназовани представители на администрацията на САЩ за това, че те предвиждат обсъждания и на Украйна, и на контрол над въоръжението. Какво значи контрол на въоръжението. Това е някаква абстракция", казва той, цитиран от РБК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024