2022 г. ще започне с цяла серия от преговори между Русия, САЩ, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заради кризата в Украйна.

Източник на AFP от Съвета за национална сигурност на САЩ съобщава, че представители на Москва и Вашингтон ще започнат да преговарят за "контрола на въоръжението и ситуацията в Украйна" на 10 януари.

Очаква се на 12 януари да се проведе и заседание на съвета НАТО-Русия, а на следващия ден да разговарят представители на руското правителство и ОССЕ.

По-рано в понеделник руският външен министър Сергей Лавров потвърди принципно, че се планира нова серия преговори с Вашингтон по въпроса за гаранциите за сигурността на двете държави. От страна на Русия ще участва междуведомствена делегация от правителството и военното ръководство.

Реакцията на Москва след посочването на конкретните дати за разговорите беше по-колеблива. Заместникът на Лавров Сергей Рябков обяви пред РИА Новости, че се планират срещи само на 10 и 12 януари, но още не били постигнати финални договорки.

Преди седмици Кремъл публикува списък с изисквания към САЩ и НАТО, сред които и искане за оттегляне на намеренията за присъединяване на държави - бивши членки на СССР - към западния отбранителен пакт.

От Белия дом посочиха, че САЩ може да се съобрази с някои от очакванията на Москва, но отказва да поема ангажименти от името на НАТО. От своя страна, генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обяви, че няма да има компромис с Русия по въпроса за Украйна.

Сергей Рябков съобщава, че Кремъл е предложил конкретен дневен ред на преговорите, като нарича описанието в AFP "някаква абстракция".

"Сега виждаме позоваване на неназовани представители на администрацията на САЩ за това, че те предвиждат обсъждания и на Украйна, и на контрол над въоръжението. Какво значи контрол на въоръжението. Това е някаква абстракция", казва той, цитиран от РБК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени