Русия се сбогува с Михаил Горбачов - последният съветски лидер Снимка: © Screenshot

Днес в Москва се извършва погребението на последния лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов.

Церемонията се извършва без държавни почести и без присъствието на президента Владимир Путин. Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва до съпругата си Раиса. Преди това ще има публична траурна церемония в Колонната зала в Дома на съюзите, намираща се близо до Кремъл, която се използва за държавни погребения още от съветско време.

Преди началото на погребението, носачи вдигнаха ковчеаг на Горбачов, покрит с трицветното руско знаме.

Отсъствието на Путин от събитието не беше изненада, тъй като президентът, който е бил дългогодишен офицер от разузнаването на КГБ, смята разпадането на на Съветския съюз за "геополитическа катастрофа" - решение, инициирано именно по време на управлението на Горбачов.

Последният съветски лидер се превърна в герой на Запада, защото позволи на Източна Европа да се отърси от повече от четири десетилетия комунистически контрол, позволи на Източна и Западна Германия да се обединят и сключи договори за контрол на въоръженията със САЩ. Но когато 15-те съветски републики се възползваха от същите свободи, за да поискат своята независимост, Горбачов беше безсилен да предотврати разпадането на Съюза през 1991 г. - шест години след като стана негов лидер.

Последният съветски лидер се превърна в герой на Запада, защото позволи на Източна Европа да се отърси от повече от четири десетилетия комунистически контрол, позволи на Източна и Западна Германия да се обединят и сключи договори за контрол на въоръженията със САЩ. Михаил Горбачов - човекът, който промени курса на историята

Много западни държавни и правителствени ръководители, които може би щяха отдадат лично своите почести, не присъстват, възпрепятствани от пропастта в отношенията между Москва и Запада заради войната в Украйна. Вместо това руски граждани ще преминат покрай отворения ковчег на Горбачов.

Видео от траурната церемонията може да гледате тук:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023