Русия ще снима първия игрален филм в Космоса Снимка: © Getty Images

Международната космическа станция ще се превърне в снимачна площадка, тъй като руска актриса и режисьор ще излетят в Космоса, за да заснемат първия игрален филм на МКС.

Космонавтът Антон Шкаплеров ще придружи актрисата Юлия Пересилд и филмовия продуцент Клим Шипенко в полета им този вторник. На станцията те ще снимат части от филма с работно заглавие „Вызов" („Предизвикателство“). 37-годишната Пересилд ще влезе в ролята на хирург, който ще лети спешно до МКС, за да оперира един от астронавтите, чието тежко състояние не му позволява да се върне на Земята.

Шкаплеров, Пересилд и Шипенко ще се качат на борда на космическия кораб Союз МС-19, който ще бъде изстрелян от ракетата Союз-2.1а от космодрума Байконур в Казахстан. Полетът им започва в 11:55 ч. българско време, а три часа по-късно корабът трябва да се скачи с МКС.

NASA ще предава на живо изстрелването на ракетата и целия полет в YouTube канала и сайта си.

На Международната космическа станция руснаците ще бъдат посрещнати от екипа, който в момента е там – Тома Песке от Европейската космическа агенция, Марк Ванде Хей, Шейн Кимброу и Меган МакАртър (NASA), Аки Хошиде от Япония и руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров.

„Изстрелването ще отбележи разширяването на възможностите за частни полети, за да включи в тях и заснемането на игрални филми“, отбелязват от NASA и от Руската космическа агенция. „Вызов" е дело на споразумение между „Роскосмос“, базирания в Москва „Канал 1“ и студио „Yellow, Black and White“.

Пересилд и Шипенко ще прекарат 12 дни на МКС, преди да се завърнат на 17 октомври със Съюз МС-18. На връщане ще бъдат придружени от Олег Новицки, а Шкаплеров, който ще замине с тях, ще остане в станцията до март 2022 г.

До момента на МКС са снимани няколко документални филма, включително „Космическа станция 3D“ от 2002 с разказвач Том Круз. Научната фантастика „Апогей на страха“ от 2012 също бе заснет там от предприемача и космически турист Ричард Гариът, чийто баща е астронавт.

Русия обаче ще е първата нация, която ще снима игрален филм в Космоса. Пересилд и Шипенко, които са едни от големите кино-звезди в страната си, бяха избрани да летят към МКС след конкурс, организиран от „Роскосмос“ през ноември 2020 г.

Руската актриса е известна от продукциите “Край”, Битката за Севастопол“, ”В мъглата“ и от сцената на Театъра на нацията. 38-годишният филмов продуцент е завършил Калифорнийския университет и е също актьор, режисьор и драматург.

Двамата преминаха през множество тренировки преди деня на излитането. „Канал 1“ покриха финансово тестовете им с парашут, в центрофуга и полетите с нулева гравитация. Актьорите също така тренираха фотография и видео заснемане, използвайки оборудване, с което ще разполагат на МКС.

Другите астронавти, включително Новицки, ще им асистират и ще участват с определени роли във филма. Програмата им е съобразена със снимките, така че те да не прекъсват експериментите им на космическата станция.

На МКС ще бъде снимана и серия от документални филми, като това ще започне още с излитането на космическия кораб във вторник.

През 2020 г. Том Круз и режисьорът Дъг Лайман разкриха, че работят заедно по проект за филм, който да бъде заснет в Космоса с помощта на NASA. В него ще се включи и SpaceX на Илон Мъск.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024