Снимка: © Getty Images

Излъчването на Deutsche Welle в Русия ще бъде спряно, а кореспондентските му пунктове в страната ще бъдат затворени, като акредитациите на всички техни журналисти ще бъдат анулирани. 

Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от РБК. 

Решението за забрана на медията е взето като ответна мярка срещу отказа на германската Комисия за лицензиране и надзор на медийните оператори да разреши излъчването на руския държавен канал Russia Today. 

Причината за недопускането на немскоезичната версия на RT е, че компанията-майка "ТВ Новости" не разполага с легитимен документ за телевизионно излъчване. 

Германското подразделение на РТ започва да се излъчва от 16 декември по сателит и през интернет платформи. Операторът му прави неуспешен опит да вземе телевизионен лиценз от Люксембург, вместо в Германия през юни 2021 г. Успява обаче да получи такова разрешение в Сърбия, като претендира, че то е достатъчно за упражняване на дейност и в Германия по силата на медийни препоръки от Съвета на Европа. 

Програмата се произвежда и излъчва от Москва, а не от територията на Германия. 

Регионалният медиен регулатор за Берлин и Брандендбург обаче започна процедура за забрана на излъчването на канала по сателита Eutelsat 9B заради неизпъление на изискванията по германското законодателство. 

Решението на Комисията за лицензиране и надзор беше обявено в сряда - по неговата сила, RT DE повече няма право да излъчват телевизионната си програма през интернет, мобилното си приложение или други сателити на Eutelsat. 

Реакцията на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков беше обвинение срещу Германия за "атака срещу свободата на словото". 

Очаква се Москва да класифицира Deutsche Welle като "чуждестранен агент" по своето законодателство, което вероятно ще доведе до значително съкращаване на приходите от рекламодатели на медията в Русия. 

RT (Russia Today) е един от най-активните пропагандни канали на Кремъл през последните 15 години, като излъчва чуждоезично съдържание, за да пробие пред международна аудитория.

Главната им редакторка Маргарита Симонян беше единствената, която направи "интервю" с двамата агенти на ГРУ, обвинени за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания. 

Мъжете твърдяха, че се занимават с износ на спортни стоки и посетили Солзбъри през 2018 г., защото искали да видят катедралата на града - в същото време британските служби за сигурност бяха документирали всяко тяхно движение, като доказваха, че са съучаствали в опита за убийството на Скрипал и дъщеря му. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне