Русия спира излъчването на Deutsche Welle, след като Берлин забрани RT Снимка: © Getty Images

Излъчването на Deutsche Welle в Русия ще бъде спряно, а кореспондентските му пунктове в страната ще бъдат затворени, като акредитациите на всички техни журналисти ще бъдат анулирани.

Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от РБК.

Решението за забрана на медията е взето като ответна мярка срещу отказа на германската Комисия за лицензиране и надзор на медийните оператори да разреши излъчването на руския държавен канал Russia Today.

Причината за недопускането на немскоезичната версия на RT е, че компанията-майка "ТВ Новости" не разполага с легитимен документ за телевизионно излъчване.

Германското подразделение на РТ започва да се излъчва от 16 декември по сателит и през интернет платформи. Операторът му прави неуспешен опит да вземе телевизионен лиценз от Люксембург, вместо в Германия през юни 2021 г. Успява обаче да получи такова разрешение в Сърбия, като претендира, че то е достатъчно за упражняване на дейност и в Германия по силата на медийни препоръки от Съвета на Европа.

Програмата се произвежда и излъчва от Москва, а не от територията на Германия.

Регионалният медиен регулатор за Берлин и Брандендбург обаче започна процедура за забрана на излъчването на канала по сателита Eutelsat 9B заради неизпъление на изискванията по германското законодателство.

Решението на Комисията за лицензиране и надзор беше обявено в сряда - по неговата сила, RT DE повече няма право да излъчват телевизионната си програма през интернет, мобилното си приложение или други сателити на Eutelsat.

Реакцията на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков беше обвинение срещу Германия за "атака срещу свободата на словото".

Очаква се Москва да класифицира Deutsche Welle като "чуждестранен агент" по своето законодателство, което вероятно ще доведе до значително съкращаване на приходите от рекламодатели на медията в Русия.

RT (Russia Today) е един от най-активните пропагандни канали на Кремъл през последните 15 години, като излъчва чуждоезично съдържание, за да пробие пред международна аудитория.

Главната им редакторка Маргарита Симонян беше единствената, която направи "интервю" с двамата агенти на ГРУ, обвинени за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания.

Мъжете твърдяха, че се занимават с износ на спортни стоки и посетили Солзбъри през 2018 г., защото искали да видят катедралата на града - в същото време британските служби за сигурност бяха документирали всяко тяхно движение, като доказваха, че са съучаствали в опита за убийството на Скрипал и дъщеря му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове"

Лидерът на ГЕРБ заговори и за "обединие" след изборите, за да няма нови

11:03 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024