Русия спира излъчването на Deutsche Welle, след като Берлин забрани RT Снимка: © Getty Images

Излъчването на Deutsche Welle в Русия ще бъде спряно, а кореспондентските му пунктове в страната ще бъдат затворени, като акредитациите на всички техни журналисти ще бъдат анулирани.

Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от РБК.

Решението за забрана на медията е взето като ответна мярка срещу отказа на германската Комисия за лицензиране и надзор на медийните оператори да разреши излъчването на руския държавен канал Russia Today.

Причината за недопускането на немскоезичната версия на RT е, че компанията-майка "ТВ Новости" не разполага с легитимен документ за телевизионно излъчване.

Германското подразделение на РТ започва да се излъчва от 16 декември по сателит и през интернет платформи. Операторът му прави неуспешен опит да вземе телевизионен лиценз от Люксембург, вместо в Германия през юни 2021 г. Успява обаче да получи такова разрешение в Сърбия, като претендира, че то е достатъчно за упражняване на дейност и в Германия по силата на медийни препоръки от Съвета на Европа.

Програмата се произвежда и излъчва от Москва, а не от територията на Германия.

Регионалният медиен регулатор за Берлин и Брандендбург обаче започна процедура за забрана на излъчването на канала по сателита Eutelsat 9B заради неизпъление на изискванията по германското законодателство.

Решението на Комисията за лицензиране и надзор беше обявено в сряда - по неговата сила, RT DE повече няма право да излъчват телевизионната си програма през интернет, мобилното си приложение или други сателити на Eutelsat.

Реакцията на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков беше обвинение срещу Германия за "атака срещу свободата на словото".

Очаква се Москва да класифицира Deutsche Welle като "чуждестранен агент" по своето законодателство, което вероятно ще доведе до значително съкращаване на приходите от рекламодатели на медията в Русия.

RT (Russia Today) е един от най-активните пропагандни канали на Кремъл през последните 15 години, като излъчва чуждоезично съдържание, за да пробие пред международна аудитория.

Главната им редакторка Маргарита Симонян беше единствената, която направи "интервю" с двамата агенти на ГРУ, обвинени за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания.

Мъжете твърдяха, че се занимават с износ на спортни стоки и посетили Солзбъри през 2018 г., защото искали да видят катедралата на града - в същото време британските служби за сигурност бяха документирали всяко тяхно движение, като доказваха, че са съучаствали в опита за убийството на Скрипал и дъщеря му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023