Снимка: © Getty Images

"Северен поток 1" - газопроводът, който директно снабдява Германия с руски газ - спря да подава гориво заради годишен ремонт. Съоръжението ще спре да работи от 11 до 21 юли, но според Reuters германските власти и бизнес се боят, че прекъсването на доставките може да се удължи заради войната в Украйна.

Газопроводът пренася 55 млрд. кубични метра на година от Русия до Германия и е един от най-важните съвместни енергийни проекти за двете държави в последните две десетилетия. До юни 2022 г. Берлин беше най-големият вносител на руски природен газ и е в сериозна зависимост от непрекъсваемостта на доставките.

"Газпром" обаче реши да съкрати до 40% подаването по "Северен поток" преди месец с мотива, че Siemens е забавил ремонта на една от турбините в Канада.

До този момент канадското правителство блокираше връщането на съоръжението заради санкциите върху руския енергиен сектор. Москва прехвърли вината за намаляването на достъпа до газ - а оттам и рязкото увеличение на цените - върху Отава.

Министърът на природните ресурси на Канада Джонатан Уилкинсън обяви, че ще издаде временно разрешение на Siemens да пренесе турбината обратно в Германия заради кризата, която може да настъпи за икономиката на страната при реално прекратяване на газовия внос от Русия.

Наблюдателите на енергийните пазари обаче продължават да смятат, че има риск Кремъл да си намери ново оправдание за оказването на натиск върху ЕС чрез рекет с газовите доставки.

В Германия има опасения, че дори след края на ремонта на 21 юли е възможно "Северен поток 1" да остане изключен.

През последния месец цената на природния газ на европейските пазари се увеличи от 80 евро на мегаватчас до 169 евро на мегаватчас.

Решението на Канада и Германия да се съобразят с условията на Русия по казуса с турбината срещна неразбиране от страна на Украйна.

"За съжаление, Канада поддаде на натиска и реши да я върне на "Газпром". Това създава много лош прецедент за изключение от санкциите", казва директорът на украинската държавна газопреносна мрежа Сергей Макогон.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер също коментира, че тоталното прекъсване на руските газови доставки не е невъзможно - а ЕС трябва да се подготви за такъв сценарий.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед