Русия спира "Северен поток 1" за 10 дни, Германия се бои от пълно прекъсване на газовите доставки Снимка: © Getty Images

"Северен поток 1" - газопроводът, който директно снабдява Германия с руски газ - спря да подава гориво заради годишен ремонт. Съоръжението ще спре да работи от 11 до 21 юли, но според Reuters германските власти и бизнес се боят, че прекъсването на доставките може да се удължи заради войната в Украйна.

Газопроводът пренася 55 млрд. кубични метра на година от Русия до Германия и е един от най-важните съвместни енергийни проекти за двете държави в последните две десетилетия. До юни 2022 г. Берлин беше най-големият вносител на руски природен газ и е в сериозна зависимост от непрекъсваемостта на доставките.

"Газпром" обаче реши да съкрати до 40% подаването по "Северен поток" преди месец с мотива, че Siemens е забавил ремонта на една от турбините в Канада.

До този момент канадското правителство блокираше връщането на съоръжението заради санкциите върху руския енергиен сектор. Москва прехвърли вината за намаляването на достъпа до газ - а оттам и рязкото увеличение на цените - върху Отава.

Министърът на природните ресурси на Канада Джонатан Уилкинсън обяви, че ще издаде временно разрешение на Siemens да пренесе турбината обратно в Германия заради кризата, която може да настъпи за икономиката на страната при реално прекратяване на газовия внос от Русия.

Наблюдателите на енергийните пазари обаче продължават да смятат, че има риск Кремъл да си намери ново оправдание за оказването на натиск върху ЕС чрез рекет с газовите доставки.

В Германия има опасения, че дори след края на ремонта на 21 юли е възможно "Северен поток 1" да остане изключен.

През последния месец цената на природния газ на европейските пазари се увеличи от 80 евро на мегаватчас до 169 евро на мегаватчас.

Решението на Канада и Германия да се съобразят с условията на Русия по казуса с турбината срещна неразбиране от страна на Украйна.

"За съжаление, Канада поддаде на натиска и реши да я върне на "Газпром". Това създава много лош прецедент за изключение от санкциите", казва директорът на украинската държавна газопреносна мрежа Сергей Макогон.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер също коментира, че тоталното прекъсване на руските газови доставки не е невъзможно - а ЕС трябва да се подготви за такъв сценарий.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023
Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023