Русия спря дейността на антикорупционната организация на Навални Снимка: © Getty Images

Руската прокуратура спря дейността на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални, докато се чака решение на съда, което най-вероятно ще обяви организацията за „екстремистка“ и ще заплаши поддръжниците ѝ със затвор.

В решение на Московския градски съд, публикувано в понеделник, прокуратурата налага забрана на регионалните щабове на ФБК да организират протести, да публикуват онлайн и да участват в избори. Според независимите руски медии - това може да „осакати“ демократичната опозиция срещу президента Владимир Путин.

Случилото се идва след осъждането на Навални на 2,5 г. затвор, след арестите на хиляди негови поддръжници в цяла Русия и след като опозиционерът уличи Путин в корупция, показвайки двореца му в Геленджик.

„Те крещят: Страхуваме се от вашите дейности, страхуваме се от протестите ви, от вашите умни гласове“, казва ръководителят на ФБК Иван Жданов.

Прокурорите в Русия казаха в петък, че Фондът за борба с корупцията „създава дестабилизация на социално-политическата обстановка“. Те обвиниха мрежата в опит да подмени „основите на конституционния ред“ и да направи „революция“. Причината - организирането на масовите протести в подкрепа на Навални, които властите смятат за незаконни.

В момента в страната има 33 организации, които са определени за екстремистки – сред тях са Ислямска държава, Ал-Кайда и Свидетелите на Йехова. Техните дейности са забранени на територията на Русия.

Решението на съда дали ФБК да бъде определена за „екстремистка“ ще стане ясно съвсем скоро. Заседанията започват другия понеделник.

Спирането на дейността на регионалните щабове на ФБК засяга хиляди участници, поддръжници и спонсори, които подкрепят организацията. Доказателствата, с които съдът е стигнал до това решение, не се съобщават – твърди се, че в документите имало „държавна тайна“.

Полицията вече задържа над 70 членове на ФБК в цялата страна. Междувременно Навални се намира в затвора в Покров, където излежава ефективна присъда по старото дело „Ив Роше“. Той беше в гладна стачка в продължение на около 3 седмици, защото не получи адекватни медицински грижи за болките си в гърба и крайниците, но спря този режим след съвет на личните си лекари.

В понеделник щабовете на Навални започнаха да съобщават, че прекратяват дейността си официално. „За жалост, не можем повече да работим в този формат. Не е безопасно за нашите членове и поддръжници. От днес нататък на тази страница няма да се появява никаква информация. Замразена е“, гласи съобщение в Telegram канала на щаба в Москва.

В последното си интервю Леонид Волков от ФБК обяви, че разширяването на организацията в цяла Русия е „една от най-болезнените и досадни ситуации за Путин“. „Ако продължаваме да действаме така, те със сигурност ще инициират масови дела срещу членовете на регионалните щабове“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024