Снимка: © Getty Images

Руската прокуратура спря дейността на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални, докато се чака решение на съда, което най-вероятно ще обяви организацията за „екстремистка“ и ще заплаши поддръжниците ѝ със затвор.

В решение на Московския градски съд, публикувано в понеделник, прокуратурата налага забрана на регионалните щабове на ФБК да организират протести, да публикуват онлайн и да участват в избори. Според независимите руски медии - това може да „осакати“ демократичната опозиция срещу президента Владимир Путин.

Случилото се идва след осъждането на Навални на 2,5 г. затвор, след арестите на хиляди негови поддръжници в цяла Русия и след като опозиционерът уличи Путин в корупция, показвайки двореца му в Геленджик.

„Те крещят: Страхуваме се от вашите дейности, страхуваме се от протестите ви, от вашите умни гласове“, казва ръководителят на ФБК Иван Жданов.

Прокурорите в Русия казаха в петък, че Фондът за борба с корупцията „създава дестабилизация на социално-политическата обстановка“. Те обвиниха мрежата в опит да подмени „основите на конституционния ред“ и да направи „революция“. Причината - организирането на масовите протести в подкрепа на Навални, които властите смятат за незаконни.

В момента в страната има 33 организации, които са определени за екстремистки – сред тях са Ислямска държава, Ал-Кайда и Свидетелите на Йехова. Техните дейности са забранени на територията на Русия.

Решението на съда дали ФБК да бъде определена за „екстремистка“ ще стане ясно съвсем скоро. Заседанията започват другия понеделник.

Спирането на дейността на регионалните щабове на ФБК засяга хиляди участници, поддръжници и спонсори, които подкрепят организацията. Доказателствата, с които съдът е стигнал до това решение, не се съобщават – твърди се, че в документите имало „държавна тайна“.

Полицията вече задържа над 70 членове на ФБК в цялата страна. Междувременно Навални се намира в затвора в Покров, където излежава ефективна присъда по старото дело „Ив Роше“. Той беше в гладна стачка в продължение на около 3 седмици, защото не получи адекватни медицински грижи за болките си в гърба и крайниците, но спря този режим след съвет на личните си лекари.

В понеделник щабовете на Навални започнаха да съобщават, че прекратяват дейността си официално. „За жалост, не можем повече да работим в този формат. Не е безопасно за нашите членове и поддръжници. От днес нататък на тази страница няма да се появява никаква информация. Замразена е“, гласи съобщение в Telegram канала на щаба в Москва.

В последното си интервю Леонид Волков от ФБК обяви, че разширяването на организацията в цяла Русия е „една от най-болезнените и досадни ситуации за Путин“. „Ако продължаваме да действаме така, те със сигурност ще инициират масови дела срещу членовете на регионалните щабове“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?