Руският президент Владимир Путин удължи извънредната ваканция за икономиката на страната до 30 април заради епидемията от коронавируса. В обръщение към нацията Путин посочва, че извънредните мерки за осигуряване на "санитарно-епидемиологичното благополучие на населението" ще отнемат още един месец. 

"Ако ситуацията го позволи, ще коригираме обявения период на неработните дни, така че да го съкратим", казва той. 

"В различни региони ситуацията се развива по различен начин. Има някои субекти на Руската федерация, където коронавирусът създаде сериозна заплаха за хората - например в Москва, където все още не успяваме да преодолеем ситуацията, независимо от мерките на местно и федерално ниво. Има региони, които за съжаление са все по-малко, в които слава Богу не е установен нито един случай на заболяването. Затова - някъде се налага да се съблюдават по-строги ограничения, а на други места, при запазване на много висока степен на готовност, са достатъчни ограничени, фокусирани решения", каза Путин.  

До края на седмицата ръководителите на отделните региони от федерацията ще трябва сами да определят нивото на опасност от епидемията и да посочат група мерки, като имат предвид обективната епидемиологична ситуация в региона. 

Излизането на руските предприятия във ваканция означава, че компаниите са длъжни да запазят заплатата на работниците си, без да изчерпват правото им на платен отпуск. Мярката беше въведена в края на март, като първоначалният й срок беше до 5 април. 

Голяма част от фирмите продължават да работят в дистанционен режим, но някои категории работници - медици, аптекари, търговците от хранително-вкусовата промишленост и стоките от първа необходимост - продължават да работят, за да осигуряват нуждите на населението от храна и лекарства.

Руската агенция РБК цитира данни на организацията HeadHunter, според които 64% от руските работници са продължили да изпълняват служебните си задължения от дистанция. Останалите са пуснати от работодателите си в почивка или са освободени от работа заради кризата. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат