Русия удължава неработните дни до 30 април

Руският президент Владимир Путин удължи извънредната ваканция за икономиката на страната до 30 април заради епидемията от коронавируса. В обръщение към нацията Путин посочва, че извънредните мерки за осигуряване на "санитарно-епидемиологичното благополучие на населението" ще отнемат още един месец.

"Ако ситуацията го позволи, ще коригираме обявения период на неработните дни, така че да го съкратим", казва той.

"В различни региони ситуацията се развива по различен начин. Има някои субекти на Руската федерация, където коронавирусът създаде сериозна заплаха за хората - например в Москва, където все още не успяваме да преодолеем ситуацията, независимо от мерките на местно и федерално ниво. Има региони, които за съжаление са все по-малко, в които слава Богу не е установен нито един случай на заболяването. Затова - някъде се налага да се съблюдават по-строги ограничения, а на други места, при запазване на много висока степен на готовност, са достатъчни ограничени, фокусирани решения", каза Путин.

До края на седмицата ръководителите на отделните региони от федерацията ще трябва сами да определят нивото на опасност от епидемията и да посочат група мерки, като имат предвид обективната епидемиологична ситуация в региона.

Излизането на руските предприятия във ваканция означава, че компаниите са длъжни да запазят заплатата на работниците си, без да изчерпват правото им на платен отпуск. Мярката беше въведена в края на март, като първоначалният й срок беше до 5 април.

Голяма част от фирмите продължават да работят в дистанционен режим, но някои категории работници - медици, аптекари, търговците от хранително-вкусовата промишленост и стоките от първа необходимост - продължават да работят, за да осигуряват нуждите на населението от храна и лекарства.

Руската агенция РБК цитира данни на организацията HeadHunter, според които 64% от руските работници са продължили да изпълняват служебните си задължения от дистанция. Останалите са пуснати от работодателите си в почивка или са освободени от работа заради кризата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023