Русия вкара САЩ и Чехия в списък с "неприятелски" държави Снимка: © Getty Images

Руското правителство публикува първия си списък с държави, които "извършват неприятелски действия" по отношение на страната, а в него попаднаха само САЩ и Чехия.

Списъкът е следствие от указ на президента Владимир Путин, с който се въвеждат наказателни действия спрямо дипломатически представителства на съответните страни. В случая на САЩ и Чехия - те ще се изразяват в забрана за сключване на трудови или граждански договори с физически лица в Русия.

Чешкото посолство ще може да наема не повече от 19 руснаци в персонала си, а САЩ - нито един. Забраната може да създаде временни затруднения в работата на дипломатическите служби заради липсата на достатъчно работна ръка.

Американското посолство в Москва вече спря да издава визи на руски граждани с това обяснение, като препоръча те да се обръщат към дипломатически служби в трети страни.

От руското външно министерство са дали срок до 1 август, за да може САЩ да приведат своите консулски служби в съответствие с новите ограничения.

РБК цитира експерта по международни отношения Андрей Кортунов, според когото списъкът на "неприятелските" страни може да бъде разширен в скоро време. Чехия е добавена в него заради обвинението срещу руски военни разузнавачи за взривяването на склад за боеприпаси на територията на страната през 2014 г.

Същите съмнения бяха официално обявени и от българската прокуратура, която разследва няколко инцидента във военни заводи и складове в периода 2011-2020 г. във връзка с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

В края на април Русия изгони двама български дипломати - ден след като наложи същата санкция спрямо Чехия, но в много по-голям мащаб. 20 служители на чешките представителства бяха принудени да напуснат Русия незабавно след напрежението между Прага и Москва.

Чешкото посолство определя създаването на списък с неприятелски страни като "крачка към още по-голяма ескалация на конфликта". Пред РБК дипломатите посочват, че действията на Русия нарушават Виенската конвенция за дипломатическите отношения, която задължава правителствата да осигуряват нормална работа на мисиите на чуждите страни без дискриминационно отношение.

Председатлеят на Европейския съвет Шарл Мишел разкритикува решението на руското правителство и обяви пълна солидарност на ЕС с Чехия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024