Снимка: © Getty Images

Руското правителство публикува първия си списък с държави, които "извършват неприятелски действия" по отношение на страната, а в него попаднаха само САЩ и Чехия.

Списъкът е следствие от указ на президента Владимир Путин, с който се въвеждат наказателни действия спрямо дипломатически представителства на съответните страни. В случая на САЩ и Чехия - те ще се изразяват в забрана за сключване на трудови или граждански договори с физически лица в Русия.

Чешкото посолство ще може да наема не повече от 19 руснаци в персонала си, а САЩ - нито един. Забраната може да създаде временни затруднения в работата на дипломатическите служби заради липсата на достатъчно работна ръка.

Американското посолство в Москва вече спря да издава визи на руски граждани с това обяснение, като препоръча те да се обръщат към дипломатически служби в трети страни.

От руското външно министерство са дали срок до 1 август, за да може САЩ да приведат своите консулски служби в съответствие с новите ограничения.

РБК цитира експерта по международни отношения Андрей Кортунов, според когото списъкът на "неприятелските" страни може да бъде разширен в скоро време. Чехия е добавена в него заради обвинението срещу руски военни разузнавачи за взривяването на склад за боеприпаси на територията на страната през 2014 г.

Същите съмнения бяха официално обявени и от българската прокуратура, която разследва няколко инцидента във военни заводи и складове в периода 2011-2020 г. във връзка с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

В края на април Русия изгони двама български дипломати - ден след като наложи същата санкция спрямо Чехия, но в много по-голям мащаб. 20 служители на чешките представителства бяха принудени да напуснат Русия незабавно след напрежението между Прага и Москва.

Чешкото посолство определя създаването на списък с неприятелски страни като "крачка към още по-голяма ескалация на конфликта". Пред РБК дипломатите посочват, че действията на Русия нарушават Виенската конвенция за дипломатическите отношения, която задължава правителствата да осигуряват нормална работа на мисиите на чуждите страни без дискриминационно отношение.

Председатлеят на Европейския съвет Шарл Мишел разкритикува решението на руското правителство и обяви пълна солидарност на ЕС с Чехия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза