Снимка: © Getty Images

Руското правителство публикува първия си списък с държави, които "извършват неприятелски действия" по отношение на страната, а в него попаднаха само САЩ и Чехия. 

Списъкът е следствие от указ на президента Владимир Путин, с който се въвеждат наказателни действия спрямо дипломатически представителства на съответните страни. В случая на САЩ и Чехия - те ще се изразяват в забрана за сключване на трудови или граждански договори с физически лица в Русия. 

Чешкото посолство ще може да наема не повече от 19 руснаци в персонала си, а САЩ - нито един. Забраната може да създаде временни затруднения в работата на дипломатическите служби заради липсата на достатъчно работна ръка. 

Американското посолство в Москва вече спря да издава визи на руски граждани с това обяснение, като препоръча те да се обръщат към дипломатически служби в трети страни. 

От руското външно министерство са дали срок до 1 август, за да може САЩ да приведат своите консулски служби в съответствие с новите ограничения. 

РБК цитира експерта по международни отношения Андрей Кортунов, според когото списъкът на "неприятелските" страни може да бъде разширен в скоро време. Чехия е добавена в него заради обвинението срещу руски военни разузнавачи за взривяването на склад за боеприпаси на територията на страната през 2014 г.

Същите съмнения бяха официално обявени и от българската прокуратура, която разследва няколко инцидента във военни заводи и складове в периода 2011-2020 г. във връзка с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. 

 В края на април Русия изгони двама български дипломати - ден след като наложи същата санкция спрямо Чехия, но в много по-голям мащаб. 20 служители на чешките представителства бяха принудени да напуснат Русия незабавно след напрежението между Прага и Москва. 

Чешкото посолство определя създаването на списък с неприятелски страни като "крачка към още по-голяма ескалация на конфликта". Пред РБК дипломатите посочват, че действията на Русия нарушават Виенската конвенция за дипломатическите отношения, която задължава правителствата да осигуряват нормална работа на мисиите на чуждите страни без дискриминационно отношение. 

Председатлеят на Европейския съвет Шарл Мишел разкритикува решението на руското правителство и обяви пълна солидарност на ЕС с Чехия. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат