Русия внася дронове от Иран за войната в Украйна, но не е доволна

Русия е приела първата пратка с ирански бойни безпилотни самолети, за да ги използва срещу Украйна. Това съобщава Washington Post, като цитира американски правителствени представители.

Москва е изпратила транспортни самолети до Иран, които са се върнали на 19 август с поне два вида дронове, способни да носят боеприпаси за атаки срещу радари, артилерия и други военни цели, според разузнавателни данни, събрани от САЩ и "други агенции".

Трансферът обаче е бил помрачен от "технически проблеми", се твърди в статията.

Първите тестове, които руснаците са направили на иранските дронове, са разкрили множество неизправности, казват източниците, според които "руснаците не са доволни".

Доставените устройства са от вида Mohajer-6 и серията Shahed. Това е първата пратка от планираната покупка на стотици безпилотни самолети от различни видове.

Русия се опитва да поправи сериозни пропуски във военната си кампания в Украйна. Армията притежава дронове за военно разузнаване, но има сравнително малък брой устройства, способни да атакуват с висока точност обекти на чужда територия.

За сметка на това Украйна използва турски дронове с много добра ефективност, като причинява сериозни щети върху бронираните машини, камиони и артилерия на Русия от началото на конфликта.

Дроновете, доставени от Иран, се представят за най-висококачественото производство на страната в този сегмент. Руски военни служители са преминали обучение в Иран, за да могат да използват машините, твърди още Washington Post.

Медията обаче цитира военния експерт Майкъл Найтс, според когото Иран рядко е имал възможността да тества подобни модели срещу високотехнологични системи за заглушаване и ПВО, каквито Украйна използва.

Западните служби наблюдават дали иранските дронове ще могат да изпълняват бойни операции на силно оспорван фронт като украинския.

Русия може да разчита само на две страни за производството на достатъчно голям брой безпилотни летателни апарати за нуждите на армията си - Китай и Иран, пише WP. Китай обаче не желае да доставя бойни дронове, за да не си навлече американски санкции.

Междувременно Украйна вече започна контраофанзива, с която се надява да си върне контрола върху окупирания Херсон.

Украинските войски са направили пробив в руската линия около Херсон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024