Русия все пак ползва дронове от Иран, издаде неволно руски съветник от Министерството на отбраната в тв интервю

Членът на обществения съвет към Министерството на отбраната и директор на Центъра за анализи и стратегии Руслан Пуков неволно стана първият високопоставен служител на Русия, който потвърди, че страната използва ирански дронове във войната срещу Украйна.

Това се случи в ефира на РБК ТВ. Малко преди началото на интервюто, докато сядаше на мястото си в телевизионното студио, Пуков се обърна към водещите и им каза да не му задават въпроси "за онези иранските (дронове)... за които всички знаят, че са ирански, но власите не признават".

„Имаме множество доказателства за употреба на ирански дронове от страна на Русия както срещу военни, така и срещу цивилни цели. Всички видяхме съобщенията за удар, изглежда с ирански дрон, в центъра на Киев. И въпреки това Иран продължава да лъже!“, каза преди два дни говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг.

От Държавния департамент настояват, че с доставките на дронове за Русия Иран нарушава Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която се отнася за ядрената сделка от 2015 г.

Вчера Русия директно заплаши генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че ако той изпрати експерти в Украйна, които да изследват дронове, страната ще преоцени сътрудничеството си с организацията.

Руският заместник посланик в ОНН Дмитрий Полянски определи потенциалната подобна проверка като "нелегитимно разследване".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024