Русия за първи път призна за жертви на крайцера "Москва" - един мичман Снимка: © Faceook

За първи път Русия призна за загуба на личен състав при пожара и последвалото потъване на крайцера "Москва" - флагмана на нейния Черноморски флот.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че един член на екипажа е загинал и 27 са изчезнали, докато останалите 396 са били спасени. Досега не се споменаваше за жертви. Загиналият е мичман, "отдал живота си, за да спаси стотици съратници", казва губернаторът на Севастопол. Вероятно и изчезналите в ледените води също са загинали, но още не са открити телата.

Информацията на руските власти не може да бъде проверена независимо.

Потъването на ракетния крайцер е едно от знаковите събития от войната в Украйна досега. Русия продължава да твърди, че корабът е паднал поради пожар на борда. В официалното съобщение се казва, че жертвите са били дадени при опит да бъде стабилизиран корабът.

От няколко дни семействата на членове на екипажа разказват, че с крайцера изчезват и следите на техните близки, служили на борда.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговаря на въпрос за моряците така: "Цялата информация относно случая се дава от Министерството на отбраната, ние нямаме право да казваме нищо.“

До преди днешното признание за една жертва и 27 изчезнали, от министерството на отбраната публикуваха само видеозапис, в който се показва среща на главнокомандващия руския флот Николай Евменов, който се среща с моряци, за които се твърди, че са от "Москва". На срещата обаче са около 100 военнослужещи, а на борда на потъналия кораб е имало над 400 души.

Френското обществено радио France Inter разказва историята на бащата на един от моряците, опитващ се да получи информация за съдбата на сина си след потъването на крайцера.

Комуникацията между Дмитрий Шкребец и 20-годишния му син Игор прекъсва в нощта, когато крайцерът гори. Дмитрий търси информация за сина си, който е работел като готвач на "Москва".

Бащата на Игор е в контакт с още три семейства, които търсят новини за децата си. Родителите на моряците разказват, че не са подложени на непосредствен натиск от властите, но техните гласове отекват като глас в пустиня. Единствените отговори, които получават, са отговорите на потребителите в социалните мрежи – обвиняващи ги в русофобство.

„С други родители на моряци отидохме до болниците в региона и поискахме да получим имената на тези, които са там. Всичко, което ни беше казано е, че няма информация по този въпрос. Няма смъртни случаи, няма ранени...“, разказва бащата на Игор пред France Inter.

Една от майките, с които Дмитрий общува, успява да се свърже със своя син. Тя не получава информация коя е болницата, в която е настанено детето й. Момчето отказва да говори, твърдейки, че не помни нищо - било е в безсъзнание.

Независимият рускоезичен новинарски сайт „Медуза" 37 публикува непотвърдена информация, според която 37 от моряците са загинали, а около 100 са ранени. "Медуза" се позоваваше на свой източник, близък до командването на Черно море.

"Има много ранени. Предимно с отрязани крайници". Какво се е случило с екипажа на "Москва"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023