Русия за първи път призна за жертви на крайцера "Москва" - един мичман Снимка: © Faceook

За първи път Русия призна за загуба на личен състав при пожара и последвалото потъване на крайцера "Москва" - флагмана на нейния Черноморски флот.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че един член на екипажа е загинал и 27 са изчезнали, докато останалите 396 са били спасени. Досега не се споменаваше за жертви. Загиналият е мичман, "отдал живота си, за да спаси стотици съратници", казва губернаторът на Севастопол. Вероятно и изчезналите в ледените води също са загинали, но още не са открити телата.

Информацията на руските власти не може да бъде проверена независимо.

Потъването на ракетния крайцер е едно от знаковите събития от войната в Украйна досега. Русия продължава да твърди, че корабът е паднал поради пожар на борда. В официалното съобщение се казва, че жертвите са били дадени при опит да бъде стабилизиран корабът.

От няколко дни семействата на членове на екипажа разказват, че с крайцера изчезват и следите на техните близки, служили на борда.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговаря на въпрос за моряците така: "Цялата информация относно случая се дава от Министерството на отбраната, ние нямаме право да казваме нищо.“

До преди днешното признание за една жертва и 27 изчезнали, от министерството на отбраната публикуваха само видеозапис, в който се показва среща на главнокомандващия руския флот Николай Евменов, който се среща с моряци, за които се твърди, че са от "Москва". На срещата обаче са около 100 военнослужещи, а на борда на потъналия кораб е имало над 400 души.

Френското обществено радио France Inter разказва историята на бащата на един от моряците, опитващ се да получи информация за съдбата на сина си след потъването на крайцера.

Комуникацията между Дмитрий Шкребец и 20-годишния му син Игор прекъсва в нощта, когато крайцерът гори. Дмитрий търси информация за сина си, който е работел като готвач на "Москва".

Бащата на Игор е в контакт с още три семейства, които търсят новини за децата си. Родителите на моряците разказват, че не са подложени на непосредствен натиск от властите, но техните гласове отекват като глас в пустиня. Единствените отговори, които получават, са отговорите на потребителите в социалните мрежи – обвиняващи ги в русофобство.

„С други родители на моряци отидохме до болниците в региона и поискахме да получим имената на тези, които са там. Всичко, което ни беше казано е, че няма информация по този въпрос. Няма смъртни случаи, няма ранени...“, разказва бащата на Игор пред France Inter.

Една от майките, с които Дмитрий общува, успява да се свърже със своя син. Тя не получава информация коя е болницата, в която е настанено детето й. Момчето отказва да говори, твърдейки, че не помни нищо - било е в безсъзнание.

Независимият рускоезичен новинарски сайт „Медуза" 37 публикува непотвърдена информация, според която 37 от моряците са загинали, а около 100 са ранени. "Медуза" се позоваваше на свой източник, близък до командването на Черно море.

"Има много ранени. Предимно с отрязани крайници". Какво се е случило с екипажа на "Москва"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024