"Има много ранени. Предимно с отрязани крайници". Какво се е случило с екипажа на "Москва"? Снимка: © Twitter

Каква е съдбата на екипажа на потъналия руски крайцер "Москва"? Моряци от потъналия военен кораб се свързват с близките си и разказват своите истории какво всъщност се е случило на 14 април. Роднини на военнослужещи споделят какво знаят. Изповедите противоречат на официалната версия на Кремъл, че екипажът е бил евакуиран преди крайцерът да потъне. Русия твърди, че експлозията на борда е причинена от хвърлена цигара, която възпламенила боеприпаси. Украйна твърди, че нейни ракети "Нептун" са поразили крайцера, като тази версия бе потвърдена и от САЩ.

"Новая Газета Европа" – независимо издание, базирано извън Русия, публикува разказ на майката на един от военнослужещите, който е бил повикан на служба малко преди началото на войната в Украйна. От изданието потвърждават, че войникът служи във Военноморските сили на Русия, но уточняват, че все още не може да бъде безспорно доказано, че е бил на борда на "Москва" по време на експлозията.

Майката споделя, че синът ѝ е оцелял и се е свързал с нея на 15 април - ден след експлозията на кораба.

"Синът ми каза, че крайцерът е бил ударен откъм сушата, от украинска страна. Има загинали, има ранени, има изчезнали. Синът ми се обади, когато им дадоха телефони. Те са оставили документите и личните си телефони на борда на крайцера. Той плачеше. Опитвали със свои сили да потушат пожара, след като корабът е ударен от три ракети "Нептун" (според официалната информация от украинските власти ракетите са били две – б.а.). Аз, като майка, даже не знам какви думи да използвам. Просто съм щастлива, че синът ми се обади и че е жив и здрав", разказва жената.

Появиха се първи снимки от горящия "Москва"

"Ранените са предимно с откъснати крайници, защото е имало експлозии и детонации на кораба от ударите с ракети. Когато синът ми се обади на 15 април, ми каза: "Мамо, никога не съм мислил, че в по принцип мирно време ще се забъркам в такава касапница. Дори няма да ти разкажа в подробности какво видях. Толкова е страшно", обяснява жената.

Според нея медиите в Русия не говорят за случая, защото Министерството на отбраната не иска да си признае, че крайцерът „Москва“ е бил поразен от украинските сили.

По-рано журналисти от Радио "Свобода" откриха публикация в руската социална мрежа "Одноклассники" за смъртта на 41-годишния мичман от ВМС Иван Вахрушев, който е служил като електротехник.

Съпругата му Варвара Вахрушева потвърждава пред изданието, че морякът е загинал на "Москва". Тя споделя, че "командването" я е уведомило за смъртта на мъжа й на 14 април следобед. Вахрушева казва, че са изчезнали още 27 членове на екипажа на военния кораб.

Радио "Свобода" обръща внимание и на публикация на потребителя Дмийтрий Шкербц в социалната мрежа VK. Мъжът разказва, че синът му Егор Шкребец, който е наборен войник, е обявен за изчезнал след потъването на крайцера.

„През нощта на 13 срещу 14 април се случва трагедия - беше съобщено, че целият екипаж е евакуиран. Това е лъжа! Безсрамна и цинична лъжа! Синът ми е наборен войник, и, както ми съобщиха командири на крайцера "Москва", той не е включен в списъка на убитите и ранените, а в списъка на изчезналите. Редник, наборен войник, който не е трябвало да участва в бойните действия, е в списъка на безследно изчезналите", споделя Шкербц в публикацията си.

На 14 април руското Министерство на отбраната съобщи за потъването на ракетния крайцер "Москва" - един от най-легендарните кораби на флота на Русия. Според официалната версия на Кремъл експлозията на борда е причинена от "пожар, предизвикан от цигара". След това моряците били евакуирани, а крайцерът е потънал при теглене на буксир към град Севастопол. По-рано обаче украинската страна съобщи, че руският крайцер е бил ударен от ракети "Нептун" с обсег на изстрелване до 280 км.

Руските медии засега скърбят само за смъртта на самия кораб, докато информацията за загиналите моряци остава скрита. Руското министерството на отбраната първоначално съобщи за "пълна евакуация", след което заговори само за "евакуация" на екипа и не спомена за жертви на борда на "Москва".

Имало ли е "пълна евакуация" на екипажа?

В петък в Севастопол се състоя прощална церемония с крайцера "Москва", на която беше поднесен траурен венец с надпис "за кораба и моряците", съобщава BBC.

На 16 април Министерството на отбраната публикува видео с екипажа на военния кораб. В първите кадри се появява командирът Антон Куприн, за когото украинските медии съобщиха, че е мъртъв. Службата за държавна сигурност на Украйна също твърди, че руските военни не са успели да евакуират екипажа на кораба, след като той е бил улучен от двете ракети.

В разпространеното видео се вижда и как главнокомандващият на ВМС Николай Евменов се среща с екипажа. Той заявява, че "личният състав на крайцера "Москва" се намира в главния пункт за базиране в Севастопол". Във видеото се виждат около 100-150 моряци, които стоят в строй пред армирал Евменов. Не е известно обаче колко от тях действително са част от екипажа на крайцера "Москва".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024