Появиха се първи снимки от горящия "Москва" Снимка: © Faceook

В социалните мрежи се разпространиха кадри от горящ ракетен крайцер клас "Слава" - предполага се, че на тях е именно "Москва", тъй като от години не е имало информация за друг инцидент с плавателен съд от подобен мащаб.

"Москва", най-силният представител на руската флотилия в Черно море, потъна на 15 април, като воюващите страни обявиха различни причини - Украйна твърди, че го е улучила с ракети "Нептун", докато Русия продължава да отрича тази информация и отдава краха му на "пожар, предизвикан от цигара, който е причинил експлозия на боеприпаси".

След дни на информационно затишие, в неделя Кремъл призна за унищожаването на кораба и обвини сателитната мрежа "Старлинк" на SpaceX в подпомагане на навигацията за атаките срещу него.

"Москва" е дълъг около 182 метра и тежи близо 12 хиляди тона - последният случай, в който плавателен съд от подобен размер потъва по време на военни действия е аржентинският "Генерал Белграно" от 2 май 1982 година.

Тогава 323 души от екипажа умират, докато Русия отрича при сегашния инцидент да е имало жертви. На публикуваната снимка спасителните лодки липсват, а по палубата на кораба не се виждат моряци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024