Междузвездни войни: Русия набеляза сателитите на Мъск Снимка: © Getty Images

Военните действия на Русия ще се прехвърлят и в Космоса - Кремъл е решил да унищожи спътници на "Старлинк" заради подозрения за съучастие в атаките над крайцера "Москва", който беше потопен тази седмица.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев е наредил сателитната мрежа на компанията на Илън Мъск в районите на Русия, Черноморския басейн и Украйна да бъде унищожена, "за да се гарантира сигурността на всички, части, участващи в специалната "военна операция"", предава Republic World.

Според данни на Генералния щаб на Руската федерация "Старлинк" е помогнал за навигирането на огъня над най-важния кораб от черноморския им флот, който потъна в нощта на 14 срещу 15 април.

Медведев обяви, че Кремъл не възнамерява да милитаризира космическото пространство, но няма и да допусе други да го направят - по негови думи сходни действия ще бъдат предприети срещу всеки, който направи подобни опити за намеса.

Русия продължава да отрича, че крайцерът "Москва" е бил поразен от украински ракети и отдава краха му на "пожар, предизвикан от цигара, който е причинил експлозия на боеприпаси". След няколко дни информационно затишие по темата, потъването на кораба бе признато, като се обяви, че целият екипаж е бил евакуиран.

"Старлинк" представлява система от околоземни спътници, разработена и осъществена от компанията SpaceX. Целта - създаване на евтин и високопроизводителен интернет канал за връзка. Още през март в The Times of London бе съобщено, че сателитната технология се използва, за да подпомага украински дронове за унищожаване на руски оръжия.

Мъск неведнъж е изразявал открито позицията си спрямо Русия и войната, която инициираха. На 14 март използва профила си в Twitter, за да предизвика Владимир Путин в единоборство: "Залогът е Украйна," написа той тогава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023