Русия забрани на Борис Джонсън и Тереза Мей да влизат в страната Снимка: © Getty Images

Руското Външно министерство забрани на британския премиер Борис Джонсън и предшественичката му Тереза Мей да влизат на територията на страната.

В списъка на санкциите са още 11 души - включително първият министър на Шотландия Никола Стърджън и генералния прокурор на Англия и Уелс Сюела Брейвърман.

Забраната важи и за министрите на финансите Риши Сунак, на отбраната Бен Уолъс, на външните работи Лиз Тръс и др.

"Правителството на Великобритания възнамерява да нагнети обстановката около Украйна, като снабдява киевския режим със смъртоносно въоръжение и координира аналогични усилия от страна на НАТО", се казва в съобщението на МВнР на Русия.

Москва, която започна война в Украйна на 24 февруари, обвинява Лондон в "подстрекателство към въвеждане на мащабни антируски санкции, които са безсмислени и контрапродуктивни".

Ведомството на Сергей Лавров предупреждава, че списъкът ще бъде разширен с британски депутати, които помагат за "нагнетяване на антируска истерия, подтикват "колективния Запад" да използва език на заплахите в диалога с Москва и се занимават с безсъвестно подстрекателство на киевския неонацистки режим", завършва съобщението на руското министерство.

Великобритания вече наложи санкции на стотици представители на руското правителство и бизнес, включително на техните семейства, заради агресията в Украйна. Забранен беше достъпът на руски компании до британските финансови пазари, санкционирани бяха цели сектори като военнопромишления комплекс, транспорта и др.

Най-после беше спряна и практиката за продажба на "златни визи" срещу инвестиции, благодарение на която руските олигарси получаваха право на жителство в страната и имаха възможност да влияят върху политиката и икономиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024