Русия заплаши да постави "под пълен контрол" големите украински градове Снимка: © Getty Images

В деня, в който Русия и Украйна започнаха пореден етап от преговорите, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва не изключва възможността да поеме "пълен контрол" над големите градове в Украйна.

"Министерството на отбраната, осигурявайки максимална сигурност за цивилното население, не изключва възможността за поставяне под пълен контрол на големите населени места, които днес на практика са обкръжени, с изключение на зоните, използвани за хуманитарна евакуация", каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

"Руските въоръжени сили използват съвременни оръжия, поразяващи само военната и информационната инфраструктура", твърди Песков въпреки стотиците случаи на цивилни жертви, на въздушни удари по жилищни сгради и на бомбардировки по детска болница в Мариупол от страна на Русия.

Песков допълни, че всички планове на руското ръководство за провеждане на „специална операция в Украйна“ ще бъдат изпълнени „изцяло в рамките на предварително одобрените срокове".

Москва смята за провокативни позициите на САЩ и ЕС, които с изявленията си подтиквали „Русия да щурмува големите градове на Украйна“, за да я направят „отговорна за смъртта на цивилни“, заяви още говорителят на Кремъл.

Песков добави, че в началото на „операцията“ Владимир Путин е инструктирал Министерството на отбраната да се въздържа от незабавна атака на големите градове, включително Киев, поради факта, че „въоръжените националистически формирования на Украйна“ разполагали тежка военна техника „директно в жилищните квартали“.

От Кремъл отрекоха да са искали допълнителна военна помощ от Китай, каквато информация разпространиха няколко висши американски служители. Според Песков армията имала целия необходим потенциал за продължаване на „специалната операция“ (б.а. - войната) в Украйна.

Междувременно се появиха сведения от руското Министерство на отбраната за 20 убити и 9 ранени при атака в Донецк – един от двата източни региона на Украйна, които бяха признати за „независими републики“ от Путин преди началото на войната.

Според Reuters – Кремъл описва атаката срещу цивилни като „трагедия“. „Изглежда, че шефовете на Украйна отвъд океана дават заповеди на украинската армия“, твърдят от Москва. От Киев отричат информацията, че са инициирали нападение.


С графити срещу войната: уличните артисти прегърнаха Украйна и видяха Путин като Волдемор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024