Снимка: © Getty Images

Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, това ще сложи край на „безядрения статут“ на Балтийския регион, а Русия ще трябва да засили отбраната си. Това каза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от „Ройтерс“.

С думите си Медведев намеква, че страна му може да премести ядрени мощности в своите северозападни територии, ако двете скандинавски страни се присъединят към Алианса.

„До днес Русия не е предприемала такива мерки и не възнамеряваше да го прави. Но ако ни е принудят, добре…имайте предвид, че не ние сме предложили това. Не може повече да се говори за безядрен статут на Балтийско море, балансът трябва да бъде възстановен“, каза той.

Според него, ако Финландия и Швеция влязат в международната военна структура, това ще увеличи двойно дължината на сухопътните руски граници, които ще трябва да бъдат допълнително укрепени.

Изказването му идва на фона на желанието на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО - според публикации още през лятото на тази година. В сряда Финландия заяви, че ще вземе решение дали да кандидатства за присъединяване към Алианса в рамките на следващите няколко седмици, докато Швеция в момента преразглежда политиката си за сигурност.

Трябва да сме подготвени за всякакви действия от Русия“, каза премиерът на Финландия Сана Марин.

По думите ѝ „няма друг начин“ да се гарантира сигурността, освен общата отбранителна политика на НАТО, според която атака срещу една страна членка се счита за атака срещу всички държави в организацията.

Путин е напът да разшири НАТО - Финландия и Швеция искат да се присъединят още през лятото

Финландия споделя граница с Русия, дълга около 1300 км. Скорошни видео кадри показват, че Русия е започнала да премества военно оборудване в близост до тази граница.

Много от гражданите на Финландия са променили мнението си за членството на страната в НАТО, като повече от 2/3 от населението подкрепя присъединяването към структурата, сочат данни на финландската телевизионна компания YLE.

Финландия и Швеция са близки съюзници на НАТО, но не се част от 30-членната военна организация, основана през 1949 г., за да се противопостави на Съветския съюз по времето на Студената война.

Русия многократно предупреди и двете страни да не се присъединяват към НАТО. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ако това стане, Русия ще трябва да „ребалансира ситуацията“ със собствени мерки.

Да бъдеш "неутрален" съсед на Русия, или защо дори Финландия вече иска членство в НАТО

Междувременно премиерът на Литва – страна, намираща се в региона на Балтийско море, отхвърли заплахите на Медведев за увеличаване на руските военни в района, като ги определи за „познат елемент от книгата на Кремъл“.

Литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас обясни, че Русия вече разполага с ядрени оръжия в Балтийския регион. Те са били разположени в руския Калининградски ексклав още преди инвазията в Украйна.

„Настоящите руски заплахи изглеждат доста странни, когато знаем, че дори и без сегашната ситуация със сигурността, те държат оръжието на 100 км от границата на Литва“, каза министърът пред литовската телевизия BNS, цитиран от „Ройтерс“.

Руският Калининградски ексклав се намира на брега на Балтийско море – между Литва и Полша.

Ядрените оръжия винаги са се съхранявали в Калининград, международната общност, страните в региона са напълно наясно с това. Русия го използва като заплаха“, коментира Анусаускас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията