Русия засилва ракетните си атаки и е на ръба да превземе Луганск Снимка: © Getty Images

Мощни експлозии са чути в ранните часове в украинския град Николаев. Това съобщи кметът Александър Сенкевич в публикация в социалните медии.

"В града има мощни експлозии! Стойте в укрития!", написа той.

Засега не е известно какво е причинило взривовете. Сирените за въздушна тревога са прозвучали в цялата област на Николаев преди това.

В петък други атаки сринаха част от жилищна сграда, докато жителите в нея са спели. Това е поредната от поредица руски удари, насочени срещу цивилни, казва Украйна.

В своето видеообръщение в петък украинският президент Володимир Зеленски осъди действията като „съзнателен и умишлено насочен руски терор, а не някаква грешка или случаен ракетен удар“.

Киев твърди, че Москва е засилила офанзивата с ракети с голям обсег по цивилни цели далеч от фронтовата линия. Русия твърди, че атакувала военни обекти. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков цитира изявленията на президента Владимир Путин, "че руските въоръжени сили не работят с цивилни цели".

По-рано тази седмица руска ракета удари претъпкан търговски център в централна Украйна, убивайки най-малко 19 души. Междувременно жертвите от обстрела в Одеса нараснаха до 21 души.

Засилената кампания на Русия от ракетни атаки срещу украински градове съвпада с нейните цели. Военните сили постигат успех на бойното поле на изток и продължат с опитите да принудят Украйна да отстъпи провинциите Луганск и Донецк. Москва е на ръба да превземе Луганск, откакто превзе град Северодонецк миналата седмица след едни от най-тежките боеве във войната.

Последният бастион на Украйна в Луганск е град Лисичанск, който е близо до пълно обкръжение от руски артилерийски баражи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024