Снимка: © Getty Images

В ранните часове на 24 февруари Русия започна военна инвазия в Украйна. Следете всичко най-важно от третия ден на конфликта:

Седем европейски държави - включително България - затвориха въздушното си пространство за руски самолети. Към Полша и Чехия в събота се присъединиха и Естония, Латвия, Литва и Румъния. Великобритания наложи забрана на Аерофлот и други руски авиокомпании преди дни. 

В събота председателят на Руската Дума Вячеслав Володин се оплака, че самолетът му не е бил допуснат във въздушното пространство на Финландия и Швеция. 

Володин се връщал от официална визита в Куба и Никарагуа. Скандинавските страни са отказали да го допуснат, въпреки че по думите му маршрутът бил съгласуван предварително". Наложило се е самолетът му да заобиколи на север през Норвегия, за да може да влезе в Русия. От 2014 г. Володин е в списъка на санкционираните руски държавни лица заради анексирането на Крим и конфликта с Украйна. 

Украинската столица Киев продължава да държи отбраната срещу руското настъпление, а президентът Володимир Зеленски остава в града и обяви, че Украйна няма да се предаде и ще защитава държавата си. 

Според "Униан" продължават да се водят боеве в няколко части на Киев. 

Колона от около 100 бронирани машини на руската армия е тръгнала към столицата откъм северния окръг на Вишгород. 

Reuters съобщава още, че около 150 транспортни вертолета и сухопътни войски се намират на около 32 км от границата на Украйна в Беларус в очакване да бъдат изпратени в страната.

Междувременно американският президент Джо Байдън обяви, че ще бъде предоставена незабавно помощ от 350 милиона долара за защитата на Украйна. Байдън и Зеленски са разговаряли тази вечер и са обсъдили конкретна военна помощ. 

Американската администрация посика от Конгреса да одобри пакет от помощи в размер на 6,4 млрд. долара заради кризата в Източна Европа. 2,9 млрд. долара от тези средства ще бъдат насочени за хуманитарна помощ на Украйна, Полша и други страни, пряко засегнати от кризата. 

През нощта се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да се гласува резолюция, осъждаща руската инвазия с призив за прекратяване на огъня. 

Китай е гласувал три пъти с "въздържал се", но Русия е наложила блокиращо вето. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори