Руска обсада при Киев, вече 8 страни затвориха небето си за руски самолети Снимка: © Getty Images

В ранните часове на 24 февруари Русия започна военна инвазия в Украйна. Следете всичко най-важно от третия ден на конфликта:

Седем европейски държави - включително България - затвориха въздушното си пространство за руски самолети. Към Полша и Чехия в събота се присъединиха и Естония, Латвия, Литва и Румъния. Великобритания наложи забрана на Аерофлот и други руски авиокомпании преди дни.

В събота председателят на Руската Дума Вячеслав Володин се оплака, че самолетът му не е бил допуснат във въздушното пространство на Финландия и Швеция.

Володин се връщал от официална визита в Куба и Никарагуа. Скандинавските страни са отказали да го допуснат, въпреки че по думите му маршрутът бил съгласуван предварително". Наложило се е самолетът му да заобиколи на север през Норвегия, за да може да влезе в Русия. От 2014 г. Володин е в списъка на санкционираните руски държавни лица заради анексирането на Крим и конфликта с Украйна.

Украинската столица Киев продължава да държи отбраната срещу руското настъпление, а президентът Володимир Зеленски остава в града и обяви, че Украйна няма да се предаде и ще защитава държавата си.

Според "Униан" продължават да се водят боеве в няколко части на Киев.

Колона от около 100 бронирани машини на руската армия е тръгнала към столицата откъм северния окръг на Вишгород.

Reuters съобщава още, че около 150 транспортни вертолета и сухопътни войски се намират на около 32 км от границата на Украйна в Беларус в очакване да бъдат изпратени в страната.

Междувременно американският президент Джо Байдън обяви, че ще бъде предоставена незабавно помощ от 350 милиона долара за защитата на Украйна. Байдън и Зеленски са разговаряли тази вечер и са обсъдили конкретна военна помощ.

Американската администрация посика от Конгреса да одобри пакет от помощи в размер на 6,4 млрд. долара заради кризата в Източна Европа. 2,9 млрд. долара от тези средства ще бъдат насочени за хуманитарна помощ на Украйна, Полша и други страни, пряко засегнати от кризата.

През нощта се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да се гласува резолюция, осъждаща руската инвазия с призив за прекратяване на огъня.

Китай е гласувал три пъти с "въздържал се", но Русия е наложила блокиращо вето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023