Руската агресия в Украйна ще стане още по-жестока под командването на ген. Дворников Снимка: © kremlin.ru

Александър Дворников е човекът, който командва руската армия в Сирия, по време на която бяха бомбардирани болници и жилищни райони. Сега генералът поема ръководството на военните действия в Украйна - решение, което кара мнозина наблюдатели да се боят, че предстоят още по-тежки кръвопролития.

Генералът ще поеме отговорността за кампания, която досега беше спъвана от логистичин проблеми и стратегически грешки. Назначението му идва след провала на първоначалния план на Кремъл да превземе Киев и цяла Украйна в най-бърз порядък.

Сега всички усилия са насочени към окупирането на южна и източна Украйна, където Дворников вече ръководи командването. От 2016 г. той е начело на Южния военен окръг в Русия, към който принадлежат Крим и Севастопол.

В същата година той приема най-високия военен орден на Русия - Герой на Руската федерация - от Владимир Путин. Заслугите на Дворников са свързани именно с ръководството на руските войски в Сирия между 2015 и 2016, разказва германският "Шпигел".

Под негово командване армията ходът на войната се обръща в полза на режима на Башар ал-Асад. Руските ВВС помагат на сирийския президент да си върне изгубени територии, в координация с военни групировки, които Иран изпраща към Сирия.

Армията на Дворников нанася хиляди въздушни удари срещу предполагаеми обекти на опозицията. Част от стратегията му е да пречупи готовността за съпротива на населението в обградените градове, като бомбардира целенасочено основополагащи инфраструктурни обекти - включително болници.

Редовно се стреля по хората, които изчакват на опашка за хляб. Цели квартали са изпепелени. Организацията "Лекари без граници" премества своите клиники под земята, тъй като руските и сирийските войници обстрелват систематично медицинските учреждения, вемсто да ги избягват, както предполага международното военно право.

Бившият командир на НАТО Джеймс Ставридис го описва като безскрупулен командир, мобилизиран от Путин с цел да изравни градове като Алепо със земята. Съветникът на Джо Байдън по сигурността Джейк Съливан също предупреждава, че в Украйна е възможно да се засилят нападенията срещу мирното население.

Досегашната тактика на руската армия в Украйна не се различава особено от това, което Дворников вече е прилагал в Сирия.

Пускането на касетъчни бомби или обстрелът на обекти, които вече са ударени (с цел поразяване и на спасителните екипи) се прилагаше от руските войски и досега. Още при войната в Чечня командването на руската армия показа, че не се колебае да прилага действия, които не зачитат живота на цивилните граждани.

Назначението на Александър Дворников може да реши един от основните проблеми на руските сили в Украйна - липсата на единно командване. Досега военните действия не са имали централно ръководство - Дворников е бил един от двама или трима командири, които са отговаряли за различните фронтове на бойните действия.

Ник Рейнълдс, експерт от Кралския институт за изследвания в сферата на отбраната и сигурността на Великобритания описва генерала като много опитен офицер в руската армия.

Според него Русия вече е започнала да си прави изводите от хаоса, който настана след отварянето на прекалено много фронтове в Украйна. В момента ударните сили се концентрират само в южните и източните райони на страната. Дворников ще опита да направи ново настъпление, което този път да бъде по-добре координирано - въпросът е дали ще успее.

Ситуацията на терен в Украйна е много по-различна от тази в Сирия - войската е значително по-силна и по-добре подготвена от съпротивата срещу Асад. За разлика от 2015-2016, Русия още не е успяла да завземе контрол над въздушното пространство на Украйна. Дворников вероятно ще продължи добре познатата тактика за смазване на цивилното население, с което да притисне военния си противник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Денков е готов да говори с Мария Габриел за промените в кабинета

Кандидат-премиерът не изключи възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета

14:05 - 30.05.2023

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023