Снимка: © Getty Images

Руската армия продължава да настъпва срещу украинските позиции в региона на Луганск в Донбас, но атаката им се забавя заради слабата им способност да водят битки в застроени градски части.

Това показва анализът на ISW - американският Институт за военни изследвания.

На 27 май руските войски са започнали директни атаки срещу Северодонецк, който се намира на около 100 км северозападно от Луганск. Руснаците все още не обградили града, каквато е целта им, но се опитват да го окупират.

Анализаторите обаче коментират, че войската на Путин показва лоша подготовка за военни действия в градска среда от самото начало на войната, което означава, че опитът им да влязат в центъра на Северодонецк ще се забави значително спрямо плановете им.

Руските сили все още не са обградили украинската съпротива на града. Те продължават да поддържат отбраната в източна Украйна и забавят движението на голяма част от окупационната армия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че "ако окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни, грешат".

"Донбас ще бъде украински. Защото това сме ние, това е нашата същност. И дори ако Русия нанесе навсякъде разрушения и страдание, ние ще възстановим всеки град и всяка общност независимо от всичко. Няма и не може да има никаква реална алтернатива на нашите украински знамена", казва Зеленски.

Той посочва, че руската армия цели да постигне към 100-ния ден това, което не успя да направи в първите дни след 24 февруари. Затова са концентрирали в Донбас "максимум артилерия, максимум резерви, ракетни удари, авиация и всичко".

Областният управител на Луганск Серхий Гайдай заявява, че украинската армия има достатъчно сили и ресурси да се защитава, но признава, че е възможно да се стигне до временно изтегляне от областта, за да не се стигне до обграждането и пленяването на войници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170