Руската армия щурмува завода "Азовстал" в Мариупол Снимка: © Getty Images

Руската армия е организирала щурм на територията на завода "Азовстал" в Мариупол, където се укриват няколкостотин украински войници и цивилни граждани, съобщава Униан.

Информацията е потвърдена от зам.-командир на полка "Азов", който се намира в комплекса.Преди да започне нападението, руската авиация е бомбардирала обекта в продължение на няколко часа, при което е избухнал голям пожар.

Малко след 16 ч. един от ръководителите на "Азов" обяви, че заводът е подложен на мощна атака с помощта на бронирани машини, танкове, голям брой пехота и опити за десант по вода.

"Ще направим всичко възможно да отблъснем атаката им. Но призоваваме за незабавни действия за евакуиране на цивилните от територията на завода и безопасното им транспортиране към Запорожието и контролираната от Украйна територия. Мариупол е Украйна", казва той.

От "Азов" съобщават, че две цивилни жени са загинали вследствие на руските удари през нощта.

Щурмът в "Азовстал" се случва седмица след като Владимир Путин нареди да не се провежда операция срещу барикадираните украински войски в завода, за да не се жертват руските военни.

Промишленият комплекс е последна точка на съпротивата срещу окупацията на Мариупол, след като градът беше унищожен от систематичните бомбардировки в продължение на два месеца.

През почивните дни е организирана частична евакуация, при която около 120 души са успели да напуснат територията на завода.

Френският държавен глава Еманюел Макрон е разговарял във вторник с Владимир Путин и го е призовал да съдейства за удължаване на евакуацията на гражданите, които се намират в завода "Азовстал".

Макрон поднови разговорите с Путин, след като Кремъл заплаши да забрани износа към Запада


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024