Руската блогърка, арестувана във военен завод в Албания, е била в България през май 2020 г. Снимка: © Facebook profile, Лана Сатор. Кадърът е от 2014 г.

Вечерта на 20 август в Албания бяха задържани трима души - руснак, проникнал на територията на военен завод край град Грамши, и двама негови познати, чакащи зад оградата. Според министър-председателя на страната Еди Рама те са заподозрени в шпионаж. Имената на двамата руснаци скоро стават известни от медийни публикации по случая - това са Светлана Тимофеева - популярна руска блогърка и фотограф, известна като Лана Сатор в Instagram, и Михаил Зорин.

Министерството на отбраната на Албания съобщи, че 24-годишният Михаил Зорин, 33-годишната Светлана Тимофеева и 25-годишният украинец, Ф. А., чието пълно име засега не е съобщено, са били задържани в събота привечер. Информацията гласи, че Зорин "проникнал на територията на завода и се опитал да направи снимки". Когато охраната се опитала да го залови, той "пръснал нервнопаралитичен спрей в двама войници". Светлана Тимофеева и Ф. А. са задържани в близост до завода в автомобил "Шевролет". И тримата са отведени в полицейския участък. Следствието продължава, а военните охранители се възстановяват и са добре.

Интересна в случая е Светлана Тимофеева или Лана Сатор - тя е известен пътешественик, а от 2007 г. води блог "Изоставени сгради, бомбоубежища, военни съоръжения, мъртва техника". Посещава и снима места в бившия СССР и държави от Източния блок. По-късно създава и профила си в Instagram под псевдонима, с който е популярна. Има повече от 250 000 последователи и стотици снимки - от Русия, Грузия, Албания и още много страни, в които има съветски паметници, останки, изоставени бункери, заводи. От началото на тази година живее в Грузия, става ясно от профила ѝ. В деня, в който Русия напада Украйна - 24 февруари, авторката скрива текста и коментарите към своя снимка - с извинение и обяснението, че "това се налага заради новите руски закони" и защото "иска да остане свободна".

Проверка на "Булевард България" установи, че Лана Сатор е била в България през май 2020 г. Три са публикациите ѝ от страната. Първата е от Перник - блогърката е посетила подземния минен музей, уникален за Балканския полуостров - разположен е в две от запазените галерии на първия подземен рудник, който е работил от 1891 до 1966 г. В музея може да се проследи историята на въгледобива. В една от камерите има иконостас на небесния покровител на миньорите Св. Иван Рилски, с когото е свързана една от най-старите легенди за "Старите рудници". И, разбира се, попада в кадрите на фотографката.

Втората ѝ публикация е от София - направила е снимки с дрон над Националния военноисторически музей, където са разположени стари военни машини и самолети. Лана Сатор разказва, че уловила "съветска техника в много добро състояние и приятно оформление, особено пълния комплект ЗРК С-75 (съветски модел ракети за противовъздушна отбрана - б.р.) - пресъздадено е разположението на пусковите установки и на радарите".

Третата серия снимки на блогърката също е от София - този път е успяла да влезе в подземията под Партийния дом.

"Този приказно красив тунел със спираловидно стълбище представлява авариен изход от бомбоубежище под една от държавните институции в българската столица. Напълно функционалното убежище с добра довършителна обработка и разнообразно оборудване се намира в мазето на институцията, готово да приеме укриващи се по всяко време", пише Сатор.

Тя обяснява, че в подземието има вода, тоалетни, система за пречистване на въздуха. "Да се влезе във вътрешността на такива обекти е достатъчно трудно, а включването на осветлението може да изглежда малко опасно първия път - но без светлина тунелът изобщо не би изглеждал толкова готин!", добавя тя към снимките.

Лана Сатор нарича хобито си с английския термин urbex. "Индустриален туризъм е приемливо наименование, но не толкова обемно, колкото urbex", обяснява тя в интервю за Радио Свобода през 2018 г., цитирана от "Медиазона". По думите ѝ "индустриалният туризъм" е с по-малък обхват, докато тя в работата си е привлечена не само от изоставени фабрики и заводи, а и от военни съоръжения, транспортни връзки, научни лаборатории.

Във военния завод в Грамши, където са задържани блогърката и сподвижниците й, през 20 век са се произвеждали автомати "Калашников". Това не е първото ѝ посещение в Албания - била е там и през 2019 г. По време на Студената война, според различни оценки, в Албания са построени от 500 до 700 000 бункера, подземни складове за военно оборудване и други отбранителни съоръжения, припомня "Медиазона".

След ареста журналистът Христо Грозев от Bellingcat намекна в серия от публикации в Twitter, че скоро ще се разбере дали става дума за случайно задържане на "добре спонсорирани любители фотографи" или за "добро прикритие на разузнавателна операция". "Между другото, един от 160-те сътрудници на ФСБ, които ръководеха проекта "Украйна", беше "жена-блогър-фотограф". Той твърди, че блогърката е пътувала преди време в компанията на фотограф, който впоследствие е бил арестуван в Египет през януари тази година и се е наложило руското външно министерство "да го спасява".

Под туитовете на Грозев се включва Анастасия К., която разказва, че познава Светлана Тимофеева от около 15 години и не е съгласна с внушенията, че тя може да е шпионин. "Медиазона" разговаря с Анастасия след това. По повод задържания в Египет фотограф тя разказва, че това бил бившият приятел на Лана Сатор, но двамата са се разделили през февруари, защото блогърката от самото начало е била против войната в Украйна, за разлика от него, който подкрепял действията на Кремъл.

Руската медия разказва, че на 22 декември 2011 г. Сатор публикува 96 снимки от територията на секретен обект в Химки - предприятието на "Енергомаш", едно от водещите за разработване на мощни ракетни двигатели с течно гориво за космически ракети-носители. За снимките фотографката и нейни приятели правят пет нощни разходки около отбранителното съоръжение, като според нея никой не я е срещал през цялото това време. Намерили пробойни в оградата, нямало и никакви знаци, забраняващи преминаването. Блогърката публикува снимките седмица след назначаването на Дмитрий Рогозин за вицепремиер. Той нарича нея и приятелите й "нагли мишки с фотоапарати" и заплашва, че ще "вземе мерки".

За другия руснак - Михаил Зорин, Анастасия казва, че не го познава, но е е чувала за него, той учи в Чехия. Отбелязва, че е странен фактът, че се е опитал да отблъсне охранителите на албанския завод - защото е ясно, че подобни действия впоследствие водят до сурови наказания. Единственото нещо, което според познатата на блогърката е необичайно в пътуването в Албания, е автомобилът "Шевролет", в който е задържана тя и украинският гражданин: "Обикновено Лана е доста скромна по отношение на пътуванията, но може би след като се премести в Грузия финансовото ѝ положение се подобри. Това е единственото нещо, което според мен е необичайно. Но може би такава кола е евтина за наемане или принадлежи на някого от тяхната група", смята Анастасия.

Министрът на отбраната на Албания Нико Пелеши също заяви, че всички институции в страна му работят за изясняване на случая и акцентира върху обстоятелството, че е имало бурна реакция срещу охранителите и затова "не можем да оценим този случай като обикновен инцидент". Той призова "да не се бърза със заключенията", докато тече разследването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024