Сериозен гаф беляза мащабния концерт, който руските власти решиха да организират на стадион "Лужники" в Москва по повод осмата годишнина от анексирането на Крим. 

Прякото телевизионно предаване на държавната "Россия 24" беше прекъснато насред речта на Владимир Путин, който се появи на препълнения стадион. 

Един и същи сигнал се подаваше и към други руски медии, които също показаха техническия срив.  

Путин започна да държи реч за правото на жителите на украинския полуостров да "поискат" да се присъединят към Русия с референдум. Направи впечатление, че той стоеше на отделна платформа, като в радиус от около 20 метра около него нямаше други хора. 

Докато Путин обясняваше причините за военната инвазия в Украйна ("Избавянето на хората от тези страдания, от този геноцид") и възхваляваше "героичните действия на нашите момчета в хода на тази операция", които "като родни братя прикриват другите с телата си от куршумите на бойното поле", изведнъж прякото предаване на държавната телевизия спря. 

На екран се появи предварително направен запис с други "сцени" от същия концерт - речта на Путин прескочи рязко към песен на певеца Олег Газманов и хор от жени и мъже в униформи пееха "Напред, Русия".

След още едно музикално изпълнение се появиха говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, директорът на RT Маргарита Симонян и водещата Тина Канделаки. При речта на Захарова отново се появи технически гаф - звукът от микрофона ѝ беше спрян и вече не се чуваше в телевизионен ефир. 

Последващото музикално изпълнение отново беше прекъснато "на живо" от стоп кадър с водещите на концерта, който остана на екран около 3 минути. 

Предаването продължи с излъчване на записано повторение на речта на Владимир Путин, която той трябваше да е произнесъл 15 минути по-рано. 

"Коммерсант" цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, според когото прекъсването на прякото предаване по време на речта на Путин е станало "заради технически срив на сървъра". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори