Руски депутат "погреба" Жириновски, но от Кремъл отрекоха смъртта му Снимка: © Getty Images

Тежкото здравословно състояние на руския националист Владимир Жириновски създаде смут в Москва, след като сенатор от неговата партия изненадващо обяви, че 76-годишният политик е починал.

Информацията беше публиувана от канала в Telegram Mash, а малко след това се появи и като съобщение в профила на сенатора от руския парламент Александър Пронюшкин в чат-платформата.

Пронюшкин е член на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР), чийто основател и несменяем лидер през последните 33 години е Жириновски.

Минути по-късно обаче председателят на руската Дума Вячеслав Володин опроверга това съобщение. Той посочва, че състоянието на политика е "действително тежко", но председателят на ЛДПР е жив.

76-годишният Жириновски беше хоспитализиран с двустранна пневмония на 2 февруари след заболяване от Covid-19. Новината за това, че той е приет в болница, беше обявена чак една седмица по-късно. По същото време и в същата болница се озова и Генадий Зюганов - лидер на Комунистическата партия на Русия, който също е член на Думата от десетилетия.

Според "Коммерсант" Жириновски е знаел, че е заразен с коронавирус още през януари 2022 г., но не е искал това да става обществено достояние и е решил да продължи да работи дистанционно. По собствените му твърдения - той е ваксиниран със "Спутник V' не три, а осем пъти.

От партията му твърдяха, че той "постепенно се подобрява", но към края на февруари стана ясно, че заболяването е напреднало до такава степен, че се е наложило поставянето му в медикаментозна кома. На 11 март източник на "РИА Новости" съобщава, че той се е върнал в съзнание и е започнал да "чете последните новини и документи".

Владимир Жириновски беше сред поддръжниците на анексирането на Крим, а през 2021 г. в ефира на "Первий канал" обяви, че Украйна трябвало да се бомбардира в нощта на Нова година, "когато всички са подпийнали".

Той е популист и краен националист въпреки "либералното" име на партията си. Известен е с "крилатите" си фрази във възхвала на СССР и против Европа и САЩ, които често са подплатени с недипломатичен и обиден тон. През 2014 г. той беше обявил, че президентът на България Росен Плевнелиев трябвало да "пълзи в краката ни", вместо да критикува анексирането на Крим и сепаратистката война в Донбас.

Жириновски е един от казионните опозиционери в Думата, който се допуска до участие в изборите (за разлика от Алексей Навални), но никога не получава достатъчно гласове, за да може да застраши огромното мнозинство на "Единна Русия".

Неговата ЛДПР и другата крайна идеологическа фракция КПРФ на Зюганов са неизменно представени в руския парламент от 90-те години насам. Руски политически наблюдатели разглеждат двете партии не като истински опоненти на "Единна Русия", а като популистки крила, които обират гласовете на недоволните периферии, за да не допуснат те да се насочат към реална опозиционна сила.

В петък руското Министерство на здравеопазването също публикува официална информция, че лидерът на ЛДПР е жив и състоянието му е "стабилно", а лекарите продължават да "оказват всяка възможна медицинска помощ в тази ситуация".

Александър Пронюшкин изтри първоначалното съобщение и се опита да се разграничи от скандала, като обяви, че "виновните за публикацията ще понесат отговорност".

Вячеслав Володин обаче му препоръча да подаде оставка заради публикуването на невярна информация.

Междувременно от централата на партията обявиха, че ще сезират прокуратурата срещу "онези, които разпространиха фалшивата новина за смъртта на Жириновски".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024