Снимка: © Getty Images

Доставките на руски газ за Латвия са били възстановени, твърдят руски медии. Информацията дойде от контролираните от Кремъл ТАСС и РБК и бе препечатана в Nexta и рускоезичното издание на "Дойче Веле", като публикациите се позовават на латвийски газов оператор и данни на платформата на Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSOG). Потвърждение до момента няма нито от властите в Латвия, нито от "Газпром". Руският енергиен гигант спря газа за прибалтийската страна на 30 юли по обвинения в нарушаване на условията по договора.

Газът достига до латвийските потребители по газопровод, преминаващ от Русия до Латвия и през газоизмервателната станция в Естония.

"Газпром" спря доставките на газ за Латвия

Според информацията на уебсайта на ENTSOG, цитирана от руските издания, в момента през тази станция се доставят приблизително 2,9 млн. кубически метра газ на ден. Преди това последните доставки през този пункт са извършени на 29 юли. Държавата бе сред тези, които отказаха да се съобразят с едностранно наложеното искане на Москва газът да се плаща в рубли чрез схема за превалутиране от сметка в "Газпромбанк".

На 14 юли латвийският парламент прие изменения в Закона за енергетиката, които забраняват вноса на горива от Русия от 1 януари 2023 г. Въпреки че властите заявиха, че ще се справят без руски газ, в края на миналия месец стана ясно, че компанията "Latvijas gāze" продължава да купува газ, но не от "Газпром", а от друг доставчик, като плаща в евро.

През март руският президент Владимир Путин заяви, че най-големият производител на природен газ в света, "Газпром" ще изисква от страните, определени като "неприятелски", да плащат в рубли. От Европейската комисия предупредиха призоваха компаниите от ЕС да продължат да плащат във валутата, договорена в договорите им с "Газпром", по-голямата част от които са в евро или долари.

Според доклада на "Газпром" износът на горивото за Латвия през 2020 г. възлиза на 1,6 млрд. куб. м.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.