Руски милиони за българския футбол? Син на милиардер иска да купи "Ботев" Пловдив Снимка: © Getty Images

В последните години все повече милиардери от Русия и Близкия изток си купуват големи отбори в Европа с цел да подобрят имиджа си или пък да засилят позициите си в дадения район. До момента българските клубовене попадаха в интереса на бизнесмените, но това явно вече се е променило. Защото руснакът Антон Зингаревич, син на милиардера Борис Зингаревич, е в България с намерение да финализира сделка за закупуване на един от най-големите отбори у нас - "Ботев" Пловдив.

Тази сутрин 38-годишният Зингаревич е пристигнал на летище "София". "Преговаряме от 3 месеца. Надявам се на добри новини съвсем скоро", призна Ангел Палийски, който е част от управата на клуба.

Според dsport руснакът вече е бил в Пловдив преди месец и се е запознал подробно с финансовото състояние на "Ботев" и с базата на отбора в квартал Коматево. Смята се, че Зингаревич е разглеждал възможността да купи други два клуба в България, но се е спрял на "канарчетата", които са един от отборите с най-голяма фенска подкрепа у нас.

Антон Зингаревич е известен най-вече като бивш собственик на английския "Рединг" между 2012-а и 2014-а. Началото е много успешно, тъй като тимът печели промоция за Премиършип, но година по-късно изпада от елита, а след това прави неуспешен опит да се завърне. В началото Зингаревич често е на трибуните и изглежда много въвлечен в управлението на клуба, но впоследствие е силно критикуван за липсата на достатъчно средства за големи трансфери, каквато е първоначалната надежда на феновете. През лятото във Франция се появи информация, че Зингаревич е отправил оферта за закупуването на втородивизионния Шатору.

До началото на 2019 г. Антон Зингаревич беше обвиняем по дело за злоупотреба с 2,5 млрд. рубли, взети като кредит от неговата компания "Енергостройинвест-холдинг". Руската прокуратура твърди, че Зингаревич е присвоил парите, отпуснати през 2013 г. от МТС-Банк и от държавната банка "Глобекс" на дружеството му - по това време то е било един от най-големите строители на магистрални електрически подстанции и линии за електроснабдяване. Кредитът е взет за строителството на нова подстанция и за попълване на оборотните средства. Инфраструктурният проект обаче не е изпълнен, а според прокуратурата - парите са отишли за съвсем различни цели - включително за погасяването на дълговете на хокейния клуб "Атлант", собственост на Антон Зингаревич. "Енергостройинвест-холдинг" е обявен в несъстоятелност през 2017. Зингаревич така и не е задържан - от самото начало на разследването той заминава за САЩ, откъдето руските власти не могат да го екстрадират.

Баща му Борис успява да сключи споразумение с банките-кредитори за преструктуриране на дълговете, които дружеството на сина натрупва. През февруари 2019 руската главна прокуратура отменя решението за образуване на наказателно производство срещу Антон Зингаревич поради липса на състав на престъпление.

Зингаревич е известен и с брака си с бившия модел на Victoria's Secret и "Супермодел на света" за 2006-а Екатерина Доманкова. От нея има дете, а впоследствие се развеждат.

Бащата на Антон - Борис Зингаревич притежава състояние, оценявано на 1,2 милиарда долара. През 90-те години Зингаревич и бизнес партньорът му Захар Смушкин забогатяват с търговия в целулозно-хартиената промишленост, а след приватизацията купуват и първата си фабрика. Зингаревич контролира и голяма част от обработката на дървен материал в Русия чрез своята компания Ilim Timber. Той има и брат-близнак Михаил Зингаревич, който също има огромно богатство.

Антон Зингаревич и интересът му към "Ботев" се появяват в много труден момент за "канарчетата". Финансовото състояние на клуба е много тежко като е необходима сума от близо 565 хиляди лева, за да може "Ботев" да съществува и след Нова година. Сумата е за покриването на дълга към фалиралата банка КТБ. Към момента тя се събира с дарения от феновете. Привържениците са и настоящият собственик на клуба чрез сдружение ФК "Ботев Пловдив", което на 26 юли получи акциите на предишния собственик Георги Самуилов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

ИКЕА почита Часа на Земята с VÄXELBRUK - колекция, създадена от униформи на служители

ИКЕА рециклира униформите на служителите си от цяла Европа за текстилната колекция

13:50 - 19.03.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Мария Габриел връща мандата на президента Румен Радев в 16 ч.

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Политика

Как Виктор Орбан уговаря предизборни срещи в Москва на словашкия премиер

През 2020 г. тогавашният премиер на Словакия Петер Пелегрини моли унгарския министър-председател Виктор Орбан да действа като посредник между него и Кремъл.

10:24 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха политик и прокурор от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024