Руски поети са осъдени на дългогодишен затвор заради антивоенна поезия Снимка: © Getty Images

Двама руски поети са осъдени на затвор заради това, че са участвали в четене на антивоенни стихове в Москва, съобщава британската медия BBC.

Съдът осъди Артьом Камардин на седем години, а Егор Щовба - на пет години и половина лишаване от свобода, като твърди, че прочетени произведения са "подбуждали към омраза" срещу руските войници. И двамата не се признават за виновни.

Техният случай е поредният пример за безпрецедентната репресия, която Кремъл налага срещу гражданската опозиция в страната и конкретно на хората, които не са съгласни с войната в Украйна. Съвсем наскоро избирателният орган в Русия не допусна до президентските избори Екатерина Дунцова - опонентката на Путин, която публично критикува войната.

По-рано тази година поетът Николай Дайнеко, който също е участвал във въпросното културно събитие, получи четиригодишна присъда, след като се призна за виновен и сътрудничи в хода на разследването.

Случаят е от септември 2022 г., когато 33-годишният Камардин рецитира стихотворение на "Маяковските четения" - литературно събитие, което от 50-те години на миналия век привлича дисиденти и активисти на Триумфалния площад в центъра на Москва.

Прочетеното от него произведение грубо критикува руския империализъм в Южна Украйна и включва думите "Слава на Киевска Рус" - славянска държава от Средновековието, чиято столица е Киев.

Само ден по-късно поетът е арестуван, а съпругата му разказва пред BBC как полицаи са нахлули в апартамента им, пребили са Камардин и дори "са говорили, че ще го изнасилят".

23-годишният Щовба също присъства на събитието през септември. Той обаче не е прочел нито едно стихотворение, а само е аплодирал изпълненията. Младежът казва пред съда, че няма доказателства, които да го уличават в подбуждане на омраза към войниците, участващи във войната в Украйна.

Т.нар. "Маяковските четения" се провеждат от 1958 г. насам с известни прекъсвания. През 60-те години на миналия век хората се събирали около статуята на поета Владимир Маяковски и рецитирали стихове, които често били критични към Съветския съюз. Много от организаторите им са обвинени в антисъветска пропаганда и осъдени на няколко години в ГУЛАГ - както се наричат съветските работнически лагери за изправителен труд.

Събитието беше възстановено през 2009 г., но само спря дейността си през октомври 2022 г. Организаторите заявиха в Telegram, че продължаващата "военна цензура и мобилизация" излага на опасност участниците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024