Екатерина Дунцова - опонентката на Путин, на която ѝ беше забранено да участва в изборите Снимка: © Twitter

Три месеца преди президентските избори в Русия трима кандидати заявиха желанието си да се изправят срещу Владимир Путин. Един от тях е журналистката и активистка Екатерина Дунцова, чиято кандидатура се застъпва за прекратяването на войната в Украйна. Участието в президентската надпревара обаче ще остане само желание за нея.

На Дунцова ѝ е забранено да се кандидатира за президент, след като избирателната комисия в страната гласува единодушно да отхвърли кандидатурата ѝ. Това се случи само три дни, след като тя официално подаде заявлението си пред избирателния орган.

Формално той оправдава решението си с "многобройни грешки" в документите, които Дунцова е представила.

Нейната дисквалификация от изборите беше тълкувана от критиците на Путин като доказателство, че никой с истински опозиционни възгледи няма да бъде допуснат да се изправи срещу него през март. Това ще са първите президентски избори в страната от началото на войната в Украйна. Международните наблюдатели обаче смятат, че това е фалшив изборен процес с вече предрешен резултат.

В няколко изявления Кремъл заяви, че е уверен в победата на Путин, тъй като президентът се радвал на реална подкрепа в цялото общество, а рейтингът му в проучванията на общественото мнение е около 80%. Никой обаче не се съмнява, че Путин ще си осигури нов 6-годишен мандат на поста - той напълно контролира всички лостове на властта, налага репресии срещу всякаква форма на гражданска опозиция.

Най-известният му опонент - Алексей Навални, излежава присъди в затвора за общо над 30 години, като в момента поддръжниците му казват, че дори не знаят къде се намира той. Навални е бил преместен от предишната си наказателна колония по-рано този месец и оттогава няма информация за неговото местонахождение.

Ръководителят на руската избирателна комисия Ела Памфилова заяви, че на Дунцова няма да ѝ бъде позволено да премине към следващия етап за събиране на хиляди подписи от поддръжници - изискване, което и трябва, да за да участва в изборите.

"Вие сте млада жена, всичко ви предстои. Всеки минус винаги може да се превърне в плюс. Всеки опит си остава опит", каза Памфилова на 40-годишната Дунцова след решението.

Бившата телевизионна журналистка беше заявила, че ще се кандидатира за президентския пост през ноември. Тогава тя каза пред "Ройтерс": "Всеки здравомислещ човек, който предприема тази стъпка, би се страхувал - но страхът не трябва да побеждава".

Дунцова ще обжалва решението пред Върховния съд, като го нарече необосновано и недемократично.

"С това политическо решение ние сме лишени от възможността да имаме свой представител и да изразяваме възгледи, които се различават от официалния агресивен дискурс", каза тя в свое изявление.

Коя е Екатерина Дунцова?

40-годишната жена е самотна майка на три деца, без предишен опит в политиката на федерално ниво в Русия. Тя не принадлежи и към нито една партия.

През ноември тя споделя през базираното в Нидерландия издание "The Moscow Times", че възрастта, полът и липсата на опит в политика могат да ѝ помогнат да се превърне в едни от претендентите в надпреварата.

"Различна съм по това, че съм по-запозната с местния политически дискурс, в проблемите на местно управление. За мен е важно, че живея като повечето хора в тази страна. Всички техни тревоги, техните проблеми са ми близки и скъпи", казва Дунцова пред изданието.

Родена е в Сибир, а журналистическата си кариера развива в град Ржев, разположен на около 230 км западно от Москва.

Въпреки че отбелязва, че "винаги е била потопена в политиката" чрез професията си, Дунцова прави първия си опит за политическата дейност през 2017 г., като участва в местна гражданска кампания за връщане на преките кметски избори в Ржев.

"Тогава почувствах нуждата да направя нещо повече от това просто да наблюдавам [събитията] като журналист", спомня си Дунцова.

През 2019 г. Дунцова е избрана за депутат в местната Дума на Ржев. Тя открито изтъква, че се застъпва за "демократичните ценности, мира и свободата на политическите затворници", като споделя и неодобрението си от войната в Украйна. Изказванията ѝ в тази връзка пред медиите обаче са внимателно премерени, тъй като в Русия има строги закони за цензура, които забраняват инвазията в Украйна да бъде назовавана като "война".

Путин - единствен кандидат и победител

Избирателната комисия съобщи в събота, че до момента 29 души са подали документи за участие в президентските избори. Към момента обаче Владимир Путин остава единственият кандидат, който може официално да се регистрира като кандидат в тях.

Ако бъде преизбран за шести пореден мандат Путин може да стане направи най-дълго управлявалият руски държавник от 18 в. насам, надминавайки всички съветски управници, включително диктатора Йосиф Сталин.

В събота руските информационни агенции съобщиха, че Борис Надеждин - опозиционен политик, който е критикувал Путин и войната, ще бъде предложен за кандидат в събота от дясноцентристката партия "Гражданска инициатива". Те съобщиха, че той планира да се регистрира в избирателната комисия на 25 декември, който не е празничен ден в Русия.

Не е ясно обаче дали неговата кандидатура също няма да бъде отхвърлена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024