Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

Руски прокурори са поискали от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, наричана "кралицата на съветската поп музика", за "чуждестранен агент", съобщи държавната руска информационна агенция РИА, цитирана от агенция "Ройтерс".

Преди да разкритикува пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, Пугачова беше топло приветствана както от Владимир Путин, така и от неговия предшественик Борис Елцин.

Още преди близо две години самата естрадна певица призова руското министерство на правосъдието да я "запише в редиците на чуждестранните агенти".

„Моля ви да ме запишете в редиците на чуждестранните агенти на моята любима страна, защото съм солидарна с моя съпруг, честен, достоен и искрен човек, истински и неподкупен патриот на Русия, който желае просперитет на Родината, мирен живот, свобода на словото и прекратяване на смъртта на нашите деца за илюзорни цели, които ни правят страна аутсайдер и усложняват живота на нашите граждани."

Съпругът на певицата е известният комик Максим Галкин, когото руското министерство на правосъдието вече вкара в списъка на чуждестранните агенти.

46-годишният Галкин открито осъди действията на руската армия в Украйна и преведе хонорарите си от поредица от концерти в Израел в помощ на украинските бежанци.

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент", като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние". Определението предвижда отнемане на широк кръг от права на гражданите, обявени за агенти.

Те не могат да преподават в държавни училища, да организират публични прояви, да стават членове на избирателни комисии, да ползват опростената система за данъчно облагане, да заемат постове, които изискват достъп до държавна тайна, да ползват държавно финансиране за творческа дейност, да водят просветителна дейност сред непълнолетни др.

Преди новия закон, подписан от Владимир Путин, за чуждестранен агент се смяташе лице, получавало пари от чужбина, дори и парите да са идвали от член на семейството.

Първоначалният текст на закона е гласуван през 2012 г. с аргумента, че обществото трябва да знае какво е финансирането на хора, стоящи зад различни каузи, но тогава правилата засягаха единствено неправителствените организации.

Впоследствие репресивните законови текстове започваха да обхващат медии и отделни физически лица. Разширяват се санкциите, размерът на глобите и наказанията. Въведен е още регистър на "чуждестранните агенти", както и задължението те да се регистрират като фирми, плащайки по-високи такси, данъци и режийни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024