Руски сериал за "Чернобил" обвинява ЦРУ за аварията Снимка: © Twitter

Русия пуска свой собствен сериал за трагедията в "Чернобил" - но за разлика от сериала на HBO, който стана най-рейтинговата продукция на стрийминг услугата, руската версия твърди, че американски шпионин на ЦРУ е отговорен за аварията в съветската електроцентрала.

Руският сериал проследява историята на "таен агент, който разказва своята версия" за събитията около Чербнобилската авария от 1986 г.

"През 1986 г. КГБ разбира за повишения интерес на чуждестранните разузнавателни служби към атомната електроцентрала в Чернобил. Офицер от военното разузнаване пристига в Припят, за да идентифицира и неутрализира американския шпионин от ЦРУ Алберт Ленц.

Какви връзки е имал Ленц сред персонала на електроцентралата и как ги е използвал? И резултат от саботаж ли е аварията или има и други причини?", това за въпросите от рекламното представяне на сериала.

Сюжетът звучи като пълна измислица, но според режисьора Алексей Мурадов поредицата "ще разкаже на зрителите какво наистина се е случило" през 1986 г.

"Дори за тези, които са гледали други филми за Чернобилската катастрофа, ще бъде интересно и информативно да видят новата версия и контекста на събитията", се казва в прессъобщение на продукцията.

Пре 2019 г. американският телевизионен гигант HBO излъчи петсерийния минисериал "Чернобил". Продукцията се превърна в една от най-успешните за телевизията и събра милиони зрители. Тогава руските държавни телевизии обвиниха сериала в пристрастия и прикриване на героичните действия на съветските служители, оказали спешна помощ.

Новият руски сериал е 12 епизода и е предварително одобрен от държавната компания "Ростелеком". Премиерата на първите два епизода беше на 19 април. Сериалът е специално създаден за руската стрийминг платформа Wink - подобие на Netflix. Преди месец тя беше хакната от една от най-големите хакерски мрежи, позната като "Анонимните". Атаката беше в отговор на руската пропаганда за войната в Украйна. В продължение на часове в стрийминг платформата се излъчваха кадри от разрушенията на руската армия в страната.

Руският сериал за трагедията в атомната електроцентрала се излъчва на фона на инвазията в Украйна. Една от руските цели е именно "Чернобил", който беше окупиран веднага след началото на военните действия. В края на миналия месец руските военни сили напуснаха района на електроцентралата, но беше установено, че са били унищожени аналитичните лаборатории за радиационен мониторинг в обекта. Разместването на земните пластове в района доведе до силно покачване на радиационния фон, което е и причината да се смята, че руските войници, прекарали повече време там, ще имат сериозни здравословни проблеми.

"Гостоприемството на Чернобил ще остане в паметта и организмите на окупаторите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024