"Гостоприемството на Чернобил ще остане в паметта и организмите на окупаторите до края на живота им" - това пише украинската агенция УНИАН, като споделя клип от това, което е останало след руската армия, окупирала района на АЕЦ "Чернобил" за повече от месец.

Руснаците се оттеглиха в края на март, след като превзеха централата в първите дни на войната и държаха служителите в плен в продължение на седмици.

Част от войските са се позиционирали в т.нар. Червена гора в забранената зона край авариралата централа - едно от местата с най-висока радиационна замърсеност след катастрофата през 1986 г.

Записите показват как руснаците са изравяли окопи в гората с тежка техника, събирали са пясък в чували за укрепления, рязали са от дърветата в забранената зона и са лагерували продължително време. На мястото се виждат изоставени дрехи, хранителни отпадъци, кутии от цигари, има и множество следи от палене на огън.

"Глупостта на руските войници е толкова голяма, колкото са показанията на дозиметрите, с които проверихме радиационния фон на мястото на нашествениците", казва министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко. Той допуска, че с поведението си руснаците са се обрекли на живот в болести заради вдишването на радиоактивен прах.

New York Times цитират международни специалисти по ядрена безопасност, които до този момент не са засекли случаи на лъчева болест сред руските войници, но онкологичните заболявания и други потенциални здравословни проблеми, предизвикани от излагане на радиация, може да се проявят слдед десетилетия.

Служителите от агенцията, която се занимава с управлението на зоната около Чернобил, свидетелстват, че руските войници не само са създали животозастрашаваща опасност с действията си, но и са унищожили документите и архивите на централата.

"Събирахме ги в продължение на десетилетия, а някакви ***** са ги изхвърлили в боклука", казва Олександър Сирота от агенцията.

Украинците съобщават за поражения във всички административни помещения в сградите около Чернобил - офисите са разбити и разграбени.

Руските войници са откраднали не само предмети, принадлежащи на държавната служба, но и лични вещи на техниците и инженерите.

Унищожена е модерна аналитична лаборатория, като щетите от загубата ѝ се оценяват на 6 млн. евро. Лабораторията е използвана при управление на радиоактивните отпадъци, както и за научни изследвания и разработки.

NYT цитират главния инженер на АЕЦ "Чернобил" Валерий Семьонов, който разказва, че руснаците са довели войници от звено за химическа отбрана и експерти от "Росатом" по време на окупацията на зоната.

Експертизата на ядрените експерти от Русия не е имали почти никаква тежест пред решенията на армейските командири, чиито приоритети по това време са били свързани с планираната атака към Киев.

Изравянето на окопи в забранената зона не е единствената безразсъдна постъпка на руснаците. Семьонов разказва, че един от войниците е вдигнал с голи ръце предмет, който е заразен с изотопа кобалт-60.

"Казахме им - това е зона, в която не може да влизате в определени места. Те не ни обърнаха внимание", казва един от служителите в централата.

В продължение на няколко дни АЕЦ "Чернобил" остана без електричество. Аварията не е довела до проблеми със сигурността, но е предизвикала сериозни притеснения за операторите на обекта.

Резервните генератори, които са включени впоследствие, изискват големи количества дизелово гориво. Отначало руснаците са гарантирали, че имат достатъчно запаси, за да поддържат генераторите, но на петия ден са заплашили да спрат подаването на гориво, защото "няма достатъчно за фронта".

Тогава властите в Беларус са принудени да разрешат проблема и да прекарат захранване от тяхната електрическа мрежа, за да може охладителната система на хранилището за отработено ядрено гориво да работи.

На 28 март, малко преди руснаците да се изтеглят, недалеч от Чернобил избухва горски пожар. На следващия ден руският лагер е изгорен и изоставен.

"Може би ще има повишен риск от ракови заболявания за войниците, но ако ги изпратят в Източна Украйна, ще имат по-големи проблеми", пише журналистът от NPR Джеф Брумфийлд и цитира мнението на експерта по ядрена защита Катрин Хигли: "Мисля, че радиационният риск от спането на земята в Чернобил е най-малката им грижа в този момент".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024