"Гостоприемството на Чернобил ще остане в паметта и организмите на окупаторите до края на живота им" - това пише украинската агенция УНИАН, като споделя клип от това, което е останало след руската армия, окупирала района на АЕЦ "Чернобил" за повече от месец.

Руснаците се оттеглиха в края на март, след като превзеха централата в първите дни на войната и държаха служителите в плен в продължение на седмици.

Част от войските са се позиционирали в т.нар. Червена гора в забранената зона край авариралата централа - едно от местата с най-висока радиационна замърсеност след катастрофата през 1986 г.

Записите показват как руснаците са изравяли окопи в гората с тежка техника, събирали са пясък в чували за укрепления, рязали са от дърветата в забранената зона и са лагерували продължително време. На мястото се виждат изоставени дрехи, хранителни отпадъци, кутии от цигари, има и множество следи от палене на огън.

"Глупостта на руските войници е толкова голяма, колкото са показанията на дозиметрите, с които проверихме радиационния фон на мястото на нашествениците", казва министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко. Той допуска, че с поведението си руснаците са се обрекли на живот в болести заради вдишването на радиоактивен прах.

New York Times цитират международни специалисти по ядрена безопасност, които до този момент не са засекли случаи на лъчева болест сред руските войници, но онкологичните заболявания и други потенциални здравословни проблеми, предизвикани от излагане на радиация, може да се проявят слдед десетилетия.

Служителите от агенцията, която се занимава с управлението на зоната около Чернобил, свидетелстват, че руските войници не само са създали животозастрашаваща опасност с действията си, но и са унищожили документите и архивите на централата.

"Събирахме ги в продължение на десетилетия, а някакви ***** са ги изхвърлили в боклука", казва Олександър Сирота от агенцията.

Украинците съобщават за поражения във всички административни помещения в сградите около Чернобил - офисите са разбити и разграбени.

Руските войници са откраднали не само предмети, принадлежащи на държавната служба, но и лични вещи на техниците и инженерите.

Унищожена е модерна аналитична лаборатория, като щетите от загубата ѝ се оценяват на 6 млн. евро. Лабораторията е използвана при управление на радиоактивните отпадъци, както и за научни изследвания и разработки.

NYT цитират главния инженер на АЕЦ "Чернобил" Валерий Семьонов, който разказва, че руснаците са довели войници от звено за химическа отбрана и експерти от "Росатом" по време на окупацията на зоната.

Експертизата на ядрените експерти от Русия не е имали почти никаква тежест пред решенията на армейските командири, чиито приоритети по това време са били свързани с планираната атака към Киев.

Изравянето на окопи в забранената зона не е единствената безразсъдна постъпка на руснаците. Семьонов разказва, че един от войниците е вдигнал с голи ръце предмет, който е заразен с изотопа кобалт-60.

"Казахме им - това е зона, в която не може да влизате в определени места. Те не ни обърнаха внимание", казва един от служителите в централата.

В продължение на няколко дни АЕЦ "Чернобил" остана без електричество. Аварията не е довела до проблеми със сигурността, но е предизвикала сериозни притеснения за операторите на обекта.

Резервните генератори, които са включени впоследствие, изискват големи количества дизелово гориво. Отначало руснаците са гарантирали, че имат достатъчно запаси, за да поддържат генераторите, но на петия ден са заплашили да спрат подаването на гориво, защото "няма достатъчно за фронта".

Тогава властите в Беларус са принудени да разрешат проблема и да прекарат захранване от тяхната електрическа мрежа, за да може охладителната система на хранилището за отработено ядрено гориво да работи.

На 28 март, малко преди руснаците да се изтеглят, недалеч от Чернобил избухва горски пожар. На следващия ден руският лагер е изгорен и изоставен.

"Може би ще има повишен риск от ракови заболявания за войниците, но ако ги изпратят в Източна Украйна, ще имат по-големи проблеми", пише журналистът от NPR Джеф Брумфийлд и цитира мнението на експерта по ядрена защита Катрин Хигли: "Мисля, че радиационният риск от спането на земята в Чернобил е най-малката им грижа в този момент".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023