Лятото няма как да бъде същото без една от най-големите му радости – свежестта на сладоледа. В горещите дни, когато живакът на термометрите се покачва нагоре, една лъжичка от любимия леден занаятчийски десерт може да направи чудеса. От класическите ванилия и шоколад до екзотични вкусове като джелато с хляб, масло и мармалад. Каквато и да е сладката наслада, зад нея често се крият интересни истории и модерни тенденции, които правят лятото още по-вкусно, не само на брега край морето, но и далече от него.
Историята зад един български джелато шедьовър
„Имах детска мечта да имам магазинче с вкусни неща. Нямах идея какви, но да са много вкусни, а магазинчето да е просторно и светло“, казва Диана Димитрова, която е основател на Gelateria Diana. Така започва историята за една мечта, вдъхновена от Италия и реализирана с много любов, постоянство и внимание към всеки един детайл – българско джелато с фина текстура и местен вкус.
Всичко започва през 2018 година на екскурзия във Флоренция, където Диана се вдъхновява от вкуса на джелатото там. „Бях с нагласата, че е поредната джелатерия, но се оказа, че предлагаха качество, което досега не бях опитвала. Първата мисъл беше – колко ще е хубаво в България да има под път и над път джелато“, спомня си Диана Димитрова. Това пътуване се оказва ключово и след 25 години опит в търговията с ядки и сушени плодове следва обучение в Италия – „Попаднах на професионалисти - с мярка, любов към работата и изпипване на детайла при производството и продажбата, които открехнаха за мен завесата за този сладоледен свят“, казва Диана. След това купува ресторант, който преобразява в производствен цех, така голямата й цел вече е факт - произвежда сладолед в България и радва стотици всеки ден.
Смелостта да експериментираш с вкусове
В основата на вкусовете от Gelateria Diana стоят натурални съставки - пресни плодове, билки, подправки, тахани, прясно мляко, сметана, a понякога и кайсиева ракия. „Всеки вкус се приготвя от нулата. Не използваме готови смеси, ароматизатори, оцветители и подобрители на вкуса. Комбинираме съставките така, че крайният резултат при всеки вкус да е кремообразен леден десерт с наситен вкус на съответните съставки“, казва Диана Димитрова.
В някои супермаркети „Фантастико“ могат да бъдат намерени 8 вида от сладките изкушения, приготвени от екипа на Gelateria Diana – ванилия с мед, дубайски шоколад, солен карамел, чийзкейк, джандуя, шам фъстък, сорбе ягода и не на последно място джелато с хляб, масло и мармалад. „Този вкус съдържа краве масло и прясно мляко, декориран е със сладко от ягоди и трохи от френския козунак бриош. Усещането, когато си хапвате, е, че сте си намазали джелато на филийката“, разказва Диана и отправя послание към клиентите на търговската верига. „Нашата продукция е на една ръка разстояние от вас, при това в 11 магазина на „Фантастико“. Няма нужда да ходите до Италия, тя вече е във „Фантастико“, казва Диана Димитрова.
Това лято в 11 от супермаркетите* на българската търговска верига можете да намерите сладоледите на Gelateria Diana. В търговските обекти на „Фантастико“ се предлагат общо над 250 вида сладолед, които да ви разхладят в горещите дни. Какъвто и да е леденият десерт – джелато или сорбе, най-вкусният е този, който е споделен с любимите хора, не само на морския бряг, но и далече от него.
*Супермаркетите„Фантастико“, в които можете да откриете сладолед от Gelateria Diana: гр. София, бул. Д-р Г. М. Димитров №77; жк Младост 4, ул. Александър Паскалев №3; жк Стрелбище, ул. Нишава №138; бул. Александър С. Пушкин №64; в SkyCity Shopping Center – ж.к. Гео Милев, ул. К. Лулчев 52; бул. Черни връх №204; бул. Симеоновско шосе № 87 А; кв. Овча купел, ул. Любляна №42А; ж.к. Гео Милев, ул. Николай Коперник №27; бул. Йерусалим №22; ул. Пирин №51А.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: