Снимка: © Unsplash

Великобритания и САЩ обвиниха Главното разузнавателно управление на Русия в планиране на кибератака срещу Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които трябваше да се проведат през лятото на 2020 г. Те обаче бяха отложени заради пандемията от Covid-19.

Основната причина за действията на Русия, според разузнавателните служби в Лондон и Вашингтон, е изключването на страната от Олимпиадата заради допинг скандала от 2019 г., когато Световната антидопингова агенция откри, че държавната агенция в Москва е манипулирала лабораторни резултати от пробите.

Според Обединеното кралство и САЩ – в подготовка за кибератаката от ГРУ разучили тактиките и стила на своите колеги от Северна Корея – Lazarus, така че да хвърлят подозренията върху тях, пише The Guardian, цитирайки официалния документ. Той е публикуван от съд в Пенсилвания с обвинения към шестима руски граждани, които са част от специално звено на разузнавателните служби – Sandworm.

Техните кибератаки били планирани срещу организаторите и спонсорите на Игрите в Токио, както и към логистичните услуги на събитието.

Sandworm са известни със създаването на хаос за враговете на Кремъл по света, пише The Guardian. Те извършват действията си от ул. „Кирова“ 22 в московското предградие Химки и са по-известни като Отдел 74455, както и „Главен център за специални технологии“.

Хакерите са осъществявали атаки срещу украинската електроенергийна система, срещу президентската кампания на Еманюел Макрон във Франция през 2017, срещу Зимните олимпийски игри в Пьончан година по-късно, а също така са се намесили в британското разследване на случая с отровения двоен агент Сергей Скрипал. Той бе атакуван с нервно бойно вещество в Солзбъри през 2018 г. и обвиненията паднаха върху Русия.

Според експертите от Великобритания и САЩ – отделът от ГРУ е с основна роля зад хакерската атака срещу Хилъри Клинтън на президентските избори в Америка преди четири години. Тогава са използвали кодовото име „Fancy Bear“.

В САЩ те имат и още една проява – хакване на компютърните системи на една от големите болници в Пенсилвания. Или както The Guardian описва дейността на Sandworm – „неограничена кибервойна“.

Когато британското разследване по случая „Скрипал“ е започнало преди две години, от отдела на ГРУ са изпращали „фишинг“ имейли на следователите от Организацията за забрана на химическите оръжия и от Технологичната лаборатория по отбрана. Представяли се като германски и британски журналисти и казвали, че разполагат с ценна информация за разследването само за да накарат бъдещите си жертви да направят един клик и да бъдат хакнати.

Документът за дейността на Sandworm е базиран на дълги разследвания на представители на ФБР и технологичните компании Google, Cisco, Facebook и Twitter. Участвали са още разузнавателни агенции от Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Според Арик Толър от екипа разследващи журналисти на Bellingcat – обвинените руснаци от Отдел 74455 не са били толкова внимателни в заличаването на следите. Трима от шестимата са регистрирали автомобилите си на един и същ адрес, който е свързан с отдела Sandworm.

„Ако потърсите всички хора, регистрирали някога автомобилите си там, ще получите 47 резултата“, казва той. „Най-вероятно всички тези хора са хакери от ГРУ“.


NASA избра Nokia да изгради 4G мрежа на Луната

Обади се на руския ми номер, или какво представлява руският SIM

Прочети