Снимка: © Unsplash

Великобритания и САЩ обвиниха Главното разузнавателно управление на Русия в планиране на кибератака срещу Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които трябваше да се проведат през лятото на 2020 г. Те обаче бяха отложени заради пандемията от Covid-19.

Основната причина за действията на Русия, според разузнавателните служби в Лондон и Вашингтон, е изключването на страната от Олимпиадата заради допинг скандала от 2019 г., когато Световната антидопингова агенция откри, че държавната агенция в Москва е манипулирала лабораторни резултати от пробите.

Според Обединеното кралство и САЩ – в подготовка за кибератаката от ГРУ разучили тактиките и стила на своите колеги от Северна Корея – Lazarus, така че да хвърлят подозренията върху тях, пише The Guardian, цитирайки официалния документ. Той е публикуван от съд в Пенсилвания с обвинения към шестима руски граждани, които са част от специално звено на разузнавателните служби – Sandworm.

Техните кибератаки били планирани срещу организаторите и спонсорите на Игрите в Токио, както и към логистичните услуги на събитието.

Sandworm са известни със създаването на хаос за враговете на Кремъл по света, пише The Guardian. Те извършват действията си от ул. „Кирова“ 22 в московското предградие Химки и са по-известни като Отдел 74455, както и „Главен център за специални технологии“.

Хакерите са осъществявали атаки срещу украинската електроенергийна система, срещу президентската кампания на Еманюел Макрон във Франция през 2017, срещу Зимните олимпийски игри в Пьончан година по-късно, а също така са се намесили в британското разследване на случая с отровения двоен агент Сергей Скрипал. Той бе атакуван с нервно бойно вещество в Солзбъри през 2018 г. и обвиненията паднаха върху Русия.

Според експертите от Великобритания и САЩ – отделът от ГРУ е с основна роля зад хакерската атака срещу Хилъри Клинтън на президентските избори в Америка преди четири години. Тогава са използвали кодовото име „Fancy Bear“.

В САЩ те имат и още една проява – хакване на компютърните системи на една от големите болници в Пенсилвания. Или както The Guardian описва дейността на Sandworm – „неограничена кибервойна“.

Когато британското разследване по случая „Скрипал“ е започнало преди две години, от отдела на ГРУ са изпращали „фишинг“ имейли на следователите от Организацията за забрана на химическите оръжия и от Технологичната лаборатория по отбрана. Представяли се като германски и британски журналисти и казвали, че разполагат с ценна информация за разследването само за да накарат бъдещите си жертви да направят един клик и да бъдат хакнати.

Документът за дейността на Sandworm е базиран на дълги разследвания на представители на ФБР и технологичните компании Google, Cisco, Facebook и Twitter. Участвали са още разузнавателни агенции от Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Според Арик Толър от екипа разследващи журналисти на Bellingcat – обвинените руснаци от Отдел 74455 не са били толкова внимателни в заличаването на следите. Трима от шестимата са регистрирали автомобилите си на един и същ адрес, който е свързан с отдела Sandworm.

„Ако потърсите всички хора, регистрирали някога автомобилите си там, ще получите 47 резултата“, казва той. „Най-вероятно всички тези хора са хакери от ГРУ“.


NASA избра Nokia да изгради 4G мрежа на Луната

Обади се на руския ми номер, или какво представлява руският SIM


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker