Руската федерация по хокей на лед провокира вълна от критики и недоволство, след като облече националния отбор на страната в ретро-екипи с надписи "СССР" на гърдите на състезателите. 

Униформите бяха показани в няколко мача с Швеция, Чехия и Финландия по време на "Купата на Първи канал" - част от европейското първенство по хокей на лед, което се провежда в Москва. 

Според Федерацията - причината за преобличането на спортистите е 75-годишнината от началото на професионалния хокей в страната (по това време - в Съветския съюз). 

Националите носеха два различни варианта на съветски униформи - червени и бели. Червените екипи са носени от хокейния отбор на СССР по време на първата победа на Олимпиадата от 1956 г. Белият вариант е комплектът, с който СССР се състезава между 1964 и 1968 г., когато отборът няма загуба на световните първенства и печели два олимпийски златни медала в Инсбрук 1964 и в Гренобъл от 1968 г. 

Появата на руснаците в белия екип по време на мача с Финландия (завършил със загуба на Русия) се превърна в новина, след като бившият финландски премиер Александър Стуб се възмути от гледката. 

"Изненадан съм и съм разочарован от това, че Русия е получила разрешение да носи униформи с надис СССР по време на мач от европейското първенство срещу Финландия. Тази комбинация от букви и режимът, който тя обозначава, е символ на авторитарния империализъм и уби милиони невинни жертви в този процес. Ще се въздържа от други примери, които човек би могъл да извади от историята. Това е обиден жест, който няма място нито в спорта, нито другаде. Няма особено значение, че Финландия спечели мача. Има голямо значение, че някои държави от семейството на хокея на лед бяха брутално анексирани от тези букви", пише Стуб в профила си в Twitter. 

Президентът на Естония Тоомас Хендрик Илвес също коментира случая: "И така, хокейното заглавие на 2021 г. е следното: Финландия - СССР - 3:2. До смяната на режима думите "Русия" и "Съветски съюз" ще се използват като взаимозаменяеми синоними в този акаунт". 

Гросмайсторът и активен опозиционер срещу Путин Гари Каспаров сравни с "тролене" появата на руския национален отбор в съветска униформа. 

"СССР беше жестока тоталитарна държава. Да се възражда дори само заради носталгията е омерзително", казва той. 

Кандидатът за американския Сенат Мат Джейкъбс също използва повода, за да изрази критиките си в Twitter. 

"Много съм доволен, че Русия изгуби в тази униформа. Почти всички от играчите са родени след разпадането на СССР. Но се чудя колко ли от техните дядовци и прадядовци са страдали и загивали по време на съветските чистки, колективизация, глад и войни", пише той. 

Bloomberg напомня, че руският национален отбор е играл със стари фланелки с надпис СССР и в миналото, включително в мач срещу Финландия от 2015 г., когато отново записва загуба. 

Напрежението в момента обаче се подсилва заради все по-големите опасения, че Владимир Путин се готви за нова военна атака срещу Украйна заради масовото мобилизиране на армейски части по границата между двете страни. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция