Руските национали по хокей най-изненадващо се появиха с фланелки "СССР"

Руската федерация по хокей на лед провокира вълна от критики и недоволство, след като облече националния отбор на страната в ретро-екипи с надписи "СССР" на гърдите на състезателите.

Униформите бяха показани в няколко мача с Швеция, Чехия и Финландия по време на "Купата на Първи канал" - част от европейското първенство по хокей на лед, което се провежда в Москва.

Според Федерацията - причината за преобличането на спортистите е 75-годишнината от началото на професионалния хокей в страната (по това време - в Съветския съюз).

Националите носеха два различни варианта на съветски униформи - червени и бели. Червените екипи са носени от хокейния отбор на СССР по време на първата победа на Олимпиадата от 1956 г. Белият вариант е комплектът, с който СССР се състезава между 1964 и 1968 г., когато отборът няма загуба на световните първенства и печели два олимпийски златни медала в Инсбрук 1964 и в Гренобъл от 1968 г.

Руските национали по хокей най-изненадващо се появиха с фланелки "СССР" Появата на руснаците в белия екип по време на мача с Финландия (завършил със загуба на Русия) се превърна в новина, след като бившият финландски премиер Александър Стуб се възмути от гледката.

"Изненадан съм и съм разочарован от това, че Русия е получила разрешение да носи униформи с надис СССР по време на мач от европейското първенство срещу Финландия. Тази комбинация от букви и режимът, който тя обозначава, е символ на авторитарния империализъм и уби милиони невинни жертви в този процес. Ще се въздържа от други примери, които човек би могъл да извади от историята. Това е обиден жест, който няма място нито в спорта, нито другаде. Няма особено значение, че Финландия спечели мача. Има голямо значение, че някои държави от семейството на хокея на лед бяха брутално анексирани от тези букви", пише Стуб в профила си в Twitter.

Президентът на Естония Тоомас Хендрик Илвес също коментира случая: "И така, хокейното заглавие на 2021 г. е следното: Финландия - СССР - 3:2. До смяната на режима думите "Русия" и "Съветски съюз" ще се използват като взаимозаменяеми синоними в този акаунт".

Руски национален отбор по Хокей

Гросмайсторът и активен опозиционер срещу Путин Гари Каспаров сравни с "тролене" появата на руския национален отбор в съветска униформа.

"СССР беше жестока тоталитарна държава. Да се възражда дори само заради носталгията е омерзително", казва той.

Кандидатът за американския Сенат Мат Джейкъбс също използва повода, за да изрази критиките си в Twitter.

"Много съм доволен, че Русия изгуби в тази униформа. Почти всички от играчите са родени след разпадането на СССР. Но се чудя колко ли от техните дядовци и прадядовци са страдали и загивали по време на съветските чистки, колективизация, глад и войни", пише той.

Bloomberg напомня, че руският национален отбор е играл със стари фланелки с надпис СССР и в миналото, включително в мач срещу Финландия от 2015 г., когато отново записва загуба.

Напрежението в момента обаче се подсилва заради все по-големите опасения, че Владимир Путин се готви за нова военна атака срещу Украйна заради масовото мобилизиране на армейски части по границата между двете страни.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024