Руските сили страдат от недостиг на танкове, но се хвалят с измислени успехи Снимка: © Getty Images

Руските сили страдат от пореден недостиг на танкове - това обаче изглежда не може да ги спре да се хвалят за своите успехи над Украйна, въпреки че дори нямат особени доказателства за такива.

Руският министърът на отбраната Сергей Шойгу призна, че войските на Москва не разполагат с достатъчно военно оборудване. По време на свое посещение във военен завод в Западен Сибир той заяви, че производството на бронирани машини трябва да бъде увеличено, за да "се задоволят нуждите на руските сили, които провеждат специална военна операция".

Коментарът му до известна степен повтаря думи на президента Владимир Путин от миналата седмица, който посочи, че армията му не разполагат с достатъчно "високоточни боеприпаси, комуникационно оборудване, самолети, безпилотни летателни апарати и т.н.". Въпреки това Кремъл упорито твърди, че Украйна е претърпяла "катастрофални загуби" през първите две седмици от своята контраофанзива.

Обстановката на фронта обаче е доста по-различна от описанията на Русия. Украинските сили са успели да постигнат напредък в някои окупирани области, особено в Запорожие, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар.

В интервю за британския вестник "Гардиън" тя споделя, че през последната седмица центърът на най-тежките боеве се е изместил към пътя за Мариупол, на южния бряг на Донецка област, където украинската офанзива бавно изтласква назад руските сили.

"На практика във всички сектори, където нашите части атакуват в южната част на страната, те регистрираха тактически успехи. Постепенно те се придвижват напред. В момента напредването е до 2 км във всяка посока", посочва тя.

Според Роман Свитан - полковник от Въоръжените сили на Украйна, в много части от фронта украинците успяват да пробият първата и да достигнат втората линия на отбрана. В същото време минните полета, заложени от руснаците през шестте месеца подготовка за отбрана, са сериозен фактор, с който Киев трябва да се съобразява. Свитан посочва, че именно това влияе на скоростта на напредване на армията.

Снимка от Херсон, Украйна

Израелският военен наблюдател Дейвид Шарп посочва пред изданието "Новая Газета Европа", че украинската контраофанзива още е в начална фаза и нейният апогей все още не е започнал. Към момента са известни най-малко седем населени места, които Украйна е отвоювала от руските сили и е освободила около 100 кв. км от района.

Основният успех на украинците, според израелския експерт, са действията им в района на т.нар. Времевски перваз.

"Нещата вървят добре. Бих казал, че като цяло са положителни, но много трудни. Нашите войски на фронтовата линия срещат много твърда съпротива. Защото за Русия загубата на тази кампания в Украйна, бих казал, че всъщност означава загуба на войната", заяви украинският лидер Володимир Зеленски в интервю за NBC. Той обаче отказа да разкрие повече подробности за продължаващата контраофанзива.

Когато не печелиш, си измисляш

Междувременно Москва изглежда се опитва да скрие военните си слабости и липсата на каквито и да било успехи през последните няколко месеца, като се хвали с неверен брой данни за унищожена украинска техника.

Наскоро Путин заяви пред свои военни командири, че от 4 юни насам Украйна е загубила в битки над 160 танка и 360 бронирани машини. Много експерти обаче смятат, че тези числа са абсурдно високи.

"Сигурен съм, че Украйна дори не е използвала такива сили на този етап от офанзивата. Такива загуби могат да възникнат само в рамките на колосално клане. Голяма част от тази (унищожена) техника щеше да се появи във видеоклипове. Всичко, което е било взривено или изоставено в ръцете на руснаците, щеше да бъде заснето и показано“, изтъква Шарп.

Противоречие има и в изнасянето данни от руското Министерство на отбраната, което още от първия ден публикува сводки за унищожената украинска техника. Анализ на "Новая Газета Европа" разкрива, че изявленията на руски официални лица не само си противоречат, но и са лишени от всякаква логика на аритметиката: например от 8165 танка и бронирани машини, с които разполагат въоръжените сили на Украйна, руската армия твърди, че е унищожила общо 9915.

Друг подобен абсурд се забелязва в данните на руското министерство от 8 декември за унищожени украински систeми HIMARS. То казва, че е обезвредило 44 такива системи, въпреки че по това време Киев е получила 35 HIMARS от страните от НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024