Снимка: © Getty Images

Руският патриарх Кирил подкрепи позицията на президента Владимир Путин за войната в Украйна - макар и непряко. Това стана по време на негова проповед в катедралния храм „Христос Спасител“ по случай неделята на всеопрощението.

В проповедта си той заяви, че руските ценности са подложени на изпитание от Запада, който предлага само „прекомерно потребление“ и илюзия за свобода. Според патриарх Кирил от осем години срещу украинския регион Донбас се „правят опити за унищожаване на това, което съществува“ там, а междувременно „целият свят мълчи“.

„В Донбас има отхвърляне, фундаментално отхвърляне на така наречените ценности, които се предлагат днес от онези, които претендират за световна сила“, каза патриархът.

Според съветските архиви патриарх Кирил е бивш член на КГБ преди разпада на Съветския съюз. Той е и близък съюзник на президента Путин, като през 2012 г. определи неговото управление като „Божие чудо“.

В неделната проповед патриархът не говореше пряко за война в Украйна, а единствено за източноукраинския регион Донбас. Регионът беше превзет от проруски сепаратисти през 2014 г., а през февруари тази година Русия го призна за независим заедно с Луганск.

Главата на Руската православна църква обясни, че настоящите военни действия в Донбас са свързани с гей парадите, срещу които хората там се съпротивляват, но съпротивата им „се потиска със сила“.

„Изискването към мнозина да провеждат гей паради е тестът за лоялност към същия този могъщ свят. И знаем, че ако хората или страните отхвърлят тези искания, те не влизат в този свят и стават чужди за него“, каза патриарх Кирил.

Миналата седмица повече от 275 руски православни свещеници написаха писмо срещу инвазията на Русия в Украйна. Руската православна църква обаче не е единодушна по въпроса за войната в съседната страна, като някои подкрепят позицията на Кремъл.

Военните действия в Украйна продължават вече 12 дни. Над 1 млн. души напуснаха страната заради конфликта, а жертвите от войната са хиляди.

Украйна твърди, че Русия се прегрупира за пълномащабна атака срещу Киев

Мнозина критикуваха проповедта на патриарха в социалните мрежи, докато други оприличиха патриарх Кирил като „войнствен християнин“.

Кореспондентът на "Уолстрийт джърнъл" Матю Лаксмур пише: "Руският православен патриарх Кирил изненадващо подкрепи версията на Путин за Украйна в днешната си проповед. Според него Западът по същество организира кампании за геноцид срещу страните, които отказват да организират гей паради".

„Това ли е позицията, която подкрепяте? Вярвате ли, че хората в Украйна заслужават да бъдат завладени и убити, защото не потискат насилствено #LGBTQ общността, както прави Русия на Путин? Просто съм любопитен“, пише друг потребител.

Това не са първите противоречиви изказвания на патриарха. През 2018 г. той изрази, че е обиден на българските власти, че не са заявили достатъчно ясно руския принос за освобождението на България от османско иго.

По-рано през февруари, докато Кирил призоваваше всички военни сили да "избягват цивилни жертви", той наблегна повече на необходимостта от "преодоляване на разделението" между руския и украинския народ. Противоречивите му изказвания накараха лидера на независимата православна църква в Киев - украинският митрополит Епифаний I, да заяви: "Това е бил Хитлер по време на Втората световна война. В това се е превърнал Путин днес".

Разривът в Руската църква започна през 2019 г., когато православните вярващи в Украйна, водени от патриарх Вартоломей I, примас на Гръцката православна църква, се противопоставиха на ръководената от Кирил православна патриаршия в Русия и установиха нов православен орган в Украйна. Макар че Вселенската патриаршия признава независимата Украинска православна църква, Руската все още отказва да я признае.


Хакнаха плеърите на NOVA, BNT и други медии: Путин "изгря" в цветовете на дъгата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти