Руският патриарх Кирил подкрепи Путин: "Западът извършва геноцид над държави, забраняващи гей парадите" Снимка: © Getty Images

Руският патриарх Кирил подкрепи позицията на президента Владимир Путин за войната в Украйна - макар и непряко. Това стана по време на негова проповед в катедралния храм „Христос Спасител“ по случай неделята на всеопрощението.

В проповедта си той заяви, че руските ценности са подложени на изпитание от Запада, който предлага само „прекомерно потребление“ и илюзия за свобода. Според патриарх Кирил от осем години срещу украинския регион Донбас се „правят опити за унищожаване на това, което съществува“ там, а междувременно „целият свят мълчи“.

„В Донбас има отхвърляне, фундаментално отхвърляне на така наречените ценности, които се предлагат днес от онези, които претендират за световна сила“, каза патриархът.

Според съветските архиви патриарх Кирил е бивш член на КГБ преди разпада на Съветския съюз. Той е и близък съюзник на президента Путин, като през 2012 г. определи неговото управление като „Божие чудо“.

В неделната проповед патриархът не говореше пряко за война в Украйна, а единствено за източноукраинския регион Донбас. Регионът беше превзет от проруски сепаратисти през 2014 г., а през февруари тази година Русия го призна за независим заедно с Луганск.

Главата на Руската православна църква обясни, че настоящите военни действия в Донбас са свързани с гей парадите, срещу които хората там се съпротивляват, но съпротивата им „се потиска със сила“.

„Изискването към мнозина да провеждат гей паради е тестът за лоялност към същия този могъщ свят. И знаем, че ако хората или страните отхвърлят тези искания, те не влизат в този свят и стават чужди за него“, каза патриарх Кирил.

Миналата седмица повече от 275 руски православни свещеници написаха писмо срещу инвазията на Русия в Украйна. Руската православна църква обаче не е единодушна по въпроса за войната в съседната страна, като някои подкрепят позицията на Кремъл.

Военните действия в Украйна продължават вече 12 дни. Над 1 млн. души напуснаха страната заради конфликта, а жертвите от войната са хиляди.

Украйна твърди, че Русия се прегрупира за пълномащабна атака срещу Киев

Мнозина критикуваха проповедта на патриарха в социалните мрежи, докато други оприличиха патриарх Кирил като „войнствен християнин“.

Кореспондентът на "Уолстрийт джърнъл" Матю Лаксмур пише: "Руският православен патриарх Кирил изненадващо подкрепи версията на Путин за Украйна в днешната си проповед. Според него Западът по същество организира кампании за геноцид срещу страните, които отказват да организират гей паради".

„Това ли е позицията, която подкрепяте? Вярвате ли, че хората в Украйна заслужават да бъдат завладени и убити, защото не потискат насилствено #LGBTQ общността, както прави Русия на Путин? Просто съм любопитен“, пише друг потребител.

Това не са първите противоречиви изказвания на патриарха. През 2018 г. той изрази, че е обиден на българските власти, че не са заявили достатъчно ясно руския принос за освобождението на България от османско иго.

По-рано през февруари, докато Кирил призоваваше всички военни сили да "избягват цивилни жертви", той наблегна повече на необходимостта от "преодоляване на разделението" между руския и украинския народ. Противоречивите му изказвания накараха лидера на независимата православна църква в Киев - украинският митрополит Епифаний I, да заяви: "Това е бил Хитлер по време на Втората световна война. В това се е превърнал Путин днес".

Разривът в Руската църква започна през 2019 г., когато православните вярващи в Украйна, водени от патриарх Вартоломей I, примас на Гръцката православна църква, се противопоставиха на ръководената от Кирил православна патриаршия в Русия и установиха нов православен орган в Украйна. Макар че Вселенската патриаршия признава независимата Украинска православна църква, Руската все още отказва да я признае.


Хакнаха плеърите на NOVA, BNT и други медии: Путин "изгря" в цветовете на дъгата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024