Снимка: © Kremlin.ru

Руският министър-председател Михаил Мишустин се е заразил с новия коронавирус и се намира под карантина. Това съобщава руската телевизия "Россия-24". 

Мишустин е предложил Андрей Белоусов за временно изпълняващ функциите на правителствен ръководител. Първият вицепремиер на Руската федерация е одобрен от прездидента Владимир Путин. 

Към 30 април в Русия има 106 498 потвърдени случая на Covid-19, като починали са 1073 души. Активно болните са над 88 000.  

54-годишният Мишустин беше избран за министър-председател през януари 2020 г. Дотогава той беше ръководител на Федералната данъчна служба на Русия. 

Той има дълъг опит на държавна служба, който датира от 1998 г. Тогава той е назначен за зам.-министър по данъците и приходите, а през 2004 г. става ръководител на Федералната агенция за кадастъра на недвижимите имоти. 

През 2006 г. Мишустин става ръководител на агенцията, която отговаря за създаването на специалните икономически зони - един от най-амбициозните проекти на тогавашния икономически министър Герман Греф. 

През 2008 г. той напуска държавния сектор, за да стане президент на групата UFG Asset Management. Две години по-късно обаче се връща на ръководен пост в администрацията като директор на приходната агенция на Русия.  

Михаил Мишустин е вторият министър-председател в света с коронавирусна инфекция след Борис Джонсън. Британският премиер се принуди да влезе в болница за около седмица заради влошеното си състояние. 

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети