И руски марки вече напускат Русия - първи си тръгнаха смартфоните "Inoi" Снимка: © Getty Images

Вече не само западни компании, а и местни производства се изнасят от Русия.

Руската марка за смартфони "Inoi" вече е напуснала страната, съобщава вестник "Комерсант", позовавайки се на свои източници. Те посочват, че от няколко месеца насам производителят се позиционира като естонски.

В периода между март до септември 2022 г. руското знаме на страницата на компанията в интернет е изчезнало, показва справка в дигиталните архиви. Секциите за Русия и Беларус също вече ги няма на уебсайта на "Inoi", а на тяхно място се изобразява флаг на Общността на независимите държави - организация, в която членуват 10 от 15-те страни от бившия Съветски съюз.

Представител на марката казва пред "Комерсант", че компанията "не дава коментари в Русия, тъй като е естонска". Според главния изпълнителен директор на агенцията за проучвания "TelecomDaily" Денис Кусков брандът за смартфони е напуснал, като причината за това може да бъде "желанието да се дистанцира" от войната в Украйна, за да може да "избегне проблеми с чуждестранни партньори и доставки". Устройствата на Inoi обаче все още се продават в магазините за техника в Руската федерация.

Марката "Inoi" принадлежи на бившия съсобственик на доставчика на комуникации и електроника VVP Group Сергей Фомин. Точно под нейното име е създаден първият смартфон, използващ руската операционна система Aurora. Това се случва през 2017 г. Интересно е, че освен от сайта на бранда, и от този на VVP Group изчезва секцията за Русия - тя препраща към Казахстан и Узбекистан, установява изданието DigitNews.

Преди време имаше планове тези устройства да се лансират в корпоративния сегмент на руския пазар, но продажбите бяха ниски и компанията реши да започне да произвежда бюджетни смартфони с Android с китайски части. А през 2019 г. Inoi се превърна в лидер в доставките на бюджетни мобилни устройства за Русия.

Напускането на "Inoi" от страната едва ли ще се отрази значително на пазара, тъй като делът ѝ беше минимален, казва Денис Кусков от TelecomDaily. Според него компанията ще има друг проблем за разрешаване и той е как ще разпространява продуктите си извън в Русия, например в Естония, тъй като продажбите на бранда в самата Русия "ако изобщо растат, ще растат много бавно".

По-рано стана ясно, че поредната западна компания, която напуска Руската федерация, е "Мерцесес-Бенц". Германският автомобилен гигант продава дяловете си на местната компания "АВТОДОМ". "Мерцедес" откри и завод за автомобилостроене през 2019 г. в Йесипово - на около 50 километра от Москва, с който сега се разделя, а за продажбата мотивът е да се запазят работни места.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022

Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести

Директиви на правителството "изтекоха" в интернет

11:57 - 02.12.2022

Държавите от ЕС обмислят по-нисък таван на цените на газа в търсене на компромиси

Страните разглеждат предложение, което е по-ниско от първоначално направеното от ЕК

11:36 - 02.12.2022