Снимка: © Getty Images

Съдът в Москва отхвърли жалбата на опозиционния политик Алексей Навални срещу присъдата му от 9 години затвор, която той и поддръжниците му смятат за политически мотивирана.

Навални взе участие в съдебното изслушване на 24 май чрез видеовръзка от затвор във Владимирска област. Критикът на Кремъл използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за започването на военната инвазия в Украйна и повтори предишните си изявления, че всички обвинения срещу него са на политически основа.

Навални получи присъдата си на 22 март, след като съдът го призна за виновен в присвояване на средства и неуважение към съда.

45-годишният политик беше арестуван през януари миналата година при пристигането си в Москва от Германия, където се лекуваше, след като беше отровен с химическо вещество от типа "Новичок". Тогава той беше осъден на 2 години и половина затвор за нарушаване на условията на по-ранно условно освобождаване поради възстановяването му в чужбина.

Международните организации смятат Навални за политически затворник. Европейският съюз, президентът на САЩ Джо Байдън и други световни лица поискаха Русия да освободи 45-годишния критик на Кремъл.

В момента Навални излежава присъдата си в затвора в град Покров, на около 200 километра източно от Москва. Очаква се той да бъде преместен в затвора с по-строг режим за новата присъда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев