Руско-американски бизнес: Пари срещу информация за външна намеса в изборите Снимка: © Getty Images

Руски хакери са разкрили личните данни на почти всички гласоподаватели в американския щат Мичиган (7,6 от 7,8 млн.), а граждани са се възползвали от информацията и са я предоставили на властите в САЩ в замяна на парична награда.

Информацията съобщи руският вестник „Комерсант“, като се позова на свои източници от компанията по киберсигурност „InfoWatch“. Те са потвърдили, че пуснатите в интернет лични данни на американски граждани са автентични.

Информацията се е появила във форум в „тъмната мрежа“ и е била публикувана от потребител с никнейм Gorka9. Освен личните данни на гласуващите в президентските избори на САЩ от щата Мичиган, в документа е имало информация за още милиони хора от Арканзас, Кънектикът, Северна Каролина и Флорида.

Потребителят е публикувал пълните имена на гласоподавателите, техните рождени дати, пол, дата на регистрация, адрес, пощенски код, имейл адрес, идентификационен номер за гласуване и номер на изборната секция.

По информация на „Комерсант“ – членове от форума явно са използвали данните, за да се възползват от програмата на САЩ „Rewards for Justice“. Тя е въведена от Дипломатическата служба за сигурност и предлага парични възнаграждения в рамките на до 10 милиона долара за информация, водеща към идентифициране или локализиране на всеки, работещ за чуждо правителство с цел да се намеси в изборите в САЩ чрез незаконни дейсности.

Един от членовете на форума в „тъмната мрежа“ е съобщил пред вестника, че е получил 4000 долара от американското правителство, след като е споделил с властите хипервръзка към базата данни с гласоподавателите от Кънектикът.

Руското издание съобщава, че „Rewards for Justice“ е добила популярност в Москва това лято. В началото на август сайтът znak.com пише, че руснаци получавали есемеси от Държавния департамент на САЩ. В тях имало оферти за парични суми в замяна на доказателства за чужда намеса в американските избори. Руският външен министър Мария Закарова нарече този ход на Вашингтон „хибридна атака“.

Според директора на компанията за киберсигурност „Ростелеком-Солар“ – Владимир Дрюков, хакерите са спечелили пари, като са продали информацията на измамници, преди да я пуснат безплатно онлайн.

А шефът на отдела за анализи и специални проекти в „Infowatch“ Андрей Арсентиев твърди, че подобен „лийк“ може да се използва по политически причини и на теория да бъде използван, за да се осъществи влияние над изборите на гласоподавателите, да се установят техните предпочитания или хората да бъдат накарани да протестират.

От американското правителство все още не са коментирали случая с руската хакерска атака.


Прочетете още:

Обади се на руския ми номер, или какво представлява руският SIM


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024