Руското посолство в Скопие пусна филм, в който Македония е "родина на славянската азбука" Снимка: © "Една вяра, един език" - Стопкадър

Докато България и Северна Македония търсят компромис за начало на разговорите за еврочленството на югозападната ни съседка, Русия пусна нов документален филм, в който страната ни е изцяло изтрита от картата на славянската култура и писменост за сметка на Македония.

„Една вяра, един език“ е на режисьора Елена Мироненко и е създаден със съдействието на Руското посолство в Скопие. Продукцията направи премиерата си в северномакедонската столица на 23 декември и предизвика негативни реакции у нас. Във филма се твърди, че Македония е родината на славянската азбука, а братята Кирил и Методий нямат общо с България, която не е представена като книжовен и православен център на Балканите през 9-10 век.

Посланието на „Една вяра, един език“ е, че славянските народи трябва да се обединят под крилото на Русия – твърдение, което е изразено директно, съобщава сайтът "Площад Славейков".

Това е вторият път през годината, в който Руското посолство в Северна Македония изразява спорна позиция по отношение на българската история. На 24 май представителството на Москва публикува цитат на Владимир Путин в Twitter, в който се посочва, че Русия е получила писмеността си от „македонската земя“.

Русия поздрави Скопие с цитат на Путин, че писмеността е дошла от "македонската земя"

Беше честитен „държавният празник“ на светите братя Кирил и Методий, с което се повториха думите на Путин от 2017 при срещата му с тогавашния държавен глава на Македония - Георги Иванов. Кремъл влезе в обяснителен режим и трябваше да уточнява, че македонската земя била фраза, използвана, за да се обозначи географско понятие.

Македония е историко-географска област на Балканския полуостров, която обхваща площ от близо 70 хиляди кв. км. Кирил и Методий са родени в Солун през IX век, а градът попада в границите на област Македония. Те създават глаголицата, а учениците им Климент и Наум са поканени лично в Плиска от княз Борис I. Той подкрепя книжовната им дейност и това е началото на трансформирането на глаголицата в кирилица, която се ползва за писменост от славянския свят.

Не обаче и според филма на Елена Мироненко, в който е показана карта на Югоизточна Европа от 9 век и България дори не е отбелязана на нея. „Македония е родината на славянската азбука“, гласи едно от „твърденията“ в началото. На църковнославянски език, който тръгнал оттам – според „Една вяра, един език“ – били написани всички древни духовни текстове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония.

Кирил и Методий се описват като обединители на славяните, чието дело било да ги приобщят в един народ. Според авторите на филма тези славяни, които не вярват, че са част от един народ с един език, няма да бъдат допуснати до „царството небесно“.

Москва намесва и темата за анексирания от Украйна полуостров Крим, като твърди, че най-важната част от пътя на светите братя бил престоят им в Херсон, който се намира там. „Християните просветители стъпиха на земята на бъдеща Русия“, казва разказвачът Олег Кухарьов.

Според режисьора руска писменост имало още преди глаголицата и в Херсон двамата братя се запознали с нея – това им било нужно за създаване на новата азбука. Така Кирил и Методий поставили лично корените на „Третия Рим“ – Москва.

„Една вяра, един език“ разказва и за учениците на братята - Климент и Наум, които основали първия голям славянски университет в Охрид. Отново не е споменат княз Борис I и активната му дейност в подпомагане на делото им. „От Охрид тръгва православната вяра, обединила славянските народи – руснаци, украинци, беларуси, българи, сърби и македонци“, казват авторите.

Плиска е спомената само веднъж, защото Климент и Наум „минават“ оттам. В същото време вървят кадри с текста на „Азбучната молитва“ на Константин Преславски, която е на старобългарски език.

Появява се още едно спорно твърдение – че покръстването и християнизацията на русите е най-важното събитие в историята на славянството. Нищо че се е случило над 120 години след покръстването в България. Руски свещеник казва, че киевският княз Владимир отхвърлил папските посланици, които искали да проповядват католичеството - в България това било „проблем“. „Ако и днес мислехме като княз Владимир, навярно бихме избегнали много грешки“, добавя свещеникът.

„Благата вест, дошла в Русия чрез Македония, после през 13 и 14 век се връща там с руски богослужебни книги и така се затваря кръгът на защита на славянските земи, осигурена от Русия. Кирил и Методий са изградили единството ни, а сега някой е обявил война на православните славянски народи“, казва дикторът Кухарьов.

Методите на пропагандата са използвани най-вече в кадър с македонски свещеник, който изразява позиция Русия да приеме всички православни църкви и да осигури защита на целия православен свят.

В същото време България е спомената като съюзник на Германия в двете световни войни – „част от заговора за разделяне на славянството“.

„Една вяра, един език“ спечели голямата награда на 26-ия Международен филмов фестивал „Радонеж“ в Москва преди месец.

Очаквано, филмът предизвика негативна реакция в социалните мрежи у нас. Все още няма изразена позиция от страна на институциите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще раборят върху 26 задачи

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

50-ото Народно събрание се събира на първо заседание

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024