Поздрав към Северна Македония от страна на руското посолство в Скопие по случай 24 май предизвика противоречиви реакции в България.

Представителството на Москва в западната ни съседка публикува цитат на Владимир Путин, в който се казва, че писмеността си Русия е получила от „македонската земя“.

„Днес в Русия е свещен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас тъкмо от македонската земя“, гласи поздравлението. „Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който е държавен празник“.

Цялата история прилича на дежа вю на 2017 година, когато на срещата на руския президент с тогавашния държавен глава на Македония - Георги Иванов, Путин изрече същите думи. Посланието му беше атакувано остро в България, а Бойко Борисов дори се срещна с руския посланик у нас.

Версията на Москва беше, че думите на Путин са неправилно тълкувани и че става въпрос за македонската земя като географско понятие. „Никой в Русия не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото на създаването на славянската писменост. Това би противоречало на исторически факти“, заяви тогава по темата говорителят на външното министерство в Москва – Мария Захарова.

Македония е историко-географска област на Балканския полуостров, която обхваща площ от близо 70 хиляди кв. км. Кирил и Методий са родени в Солун през IX век, а градът попада в границите на област Македония.

От руското МВнР заявиха през 2017, че скандалът около поздравлението на Путин „се раздухва изкуствено“ в България

Сега историята се повтаря, само че 4 години по-късно.

В страницата на руското посолство в Скопие по-късно през деня беше публикуван още един поздрав. „Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме благодарение на Солунските братя“, гласи той.

Във Facebook профила на посолството на Русия в България също беше публикуван поздрав. Посланик Елеонора Митрофанова каза пред Националната библиотека, че „извън всякакво съмнение, ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима“.

„Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: „България е дала на източните славяни висшия слой на езика, „полюса на духовността“, обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно“, гласи поздравлението ѝ.

„И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследството на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове. Честит празник, скъпи приятели! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!“, казва Елеонора Митрофанова.

В следващите дни президентът Румен Радев и македонският му колега Стево Пендаровски ще посетят Рим за общо честване на делото на Светите братя Кирил и Методий.

Темата за произхода на славянската писменост беше една от основните теми на заседанията на Съвместната комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония. Двете страни не успяха да стигнат до консенсус.

На 24 май България празнува Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Румен Радев: Поздравявам хората, които укрепват българския дух и разпръсват тъмата на подмянатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024