Поздрав към Северна Македония от страна на руското посолство в Скопие по случай 24 май предизвика противоречиви реакции в България.

Представителството на Москва в западната ни съседка публикува цитат на Владимир Путин, в който се казва, че писмеността си Русия е получила от „македонската земя“.

„Днес в Русия е свещен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас тъкмо от македонската земя“, гласи поздравлението. „Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който е държавен празник“.

Цялата история прилича на дежа вю на 2017 година, когато на срещата на руския президент с тогавашния държавен глава на Македония - Георги Иванов, Путин изрече същите думи. Посланието му беше атакувано остро в България, а Бойко Борисов дори се срещна с руския посланик у нас.

Версията на Москва беше, че думите на Путин са неправилно тълкувани и че става въпрос за македонската земя като географско понятие. „Никой в Русия не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото на създаването на славянската писменост. Това би противоречало на исторически факти“, заяви тогава по темата говорителят на външното министерство в Москва – Мария Захарова.

Македония е историко-географска област на Балканския полуостров, която обхваща площ от близо 70 хиляди кв. км. Кирил и Методий са родени в Солун през IX век, а градът попада в границите на област Македония.

От руското МВнР заявиха през 2017, че скандалът около поздравлението на Путин „се раздухва изкуствено“ в България

Сега историята се повтаря, само че 4 години по-късно.

В страницата на руското посолство в Скопие по-късно през деня беше публикуван още един поздрав. „Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме благодарение на Солунските братя“, гласи той.

Във Facebook профила на посолството на Русия в България също беше публикуван поздрав. Посланик Елеонора Митрофанова каза пред Националната библиотека, че „извън всякакво съмнение, ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима“.

„Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: „България е дала на източните славяни висшия слой на езика, „полюса на духовността“, обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно“, гласи поздравлението ѝ.

„И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследството на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове. Честит празник, скъпи приятели! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!“, казва Елеонора Митрофанова.

В следващите дни президентът Румен Радев и македонският му колега Стево Пендаровски ще посетят Рим за общо честване на делото на Светите братя Кирил и Методий.

Темата за произхода на славянската писменост беше една от основните теми на заседанията на Съвместната комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония. Двете страни не успяха да стигнат до консенсус.

На 24 май България празнува Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Румен Радев: Поздравявам хората, които укрепват българския дух и разпръсват тъмата на подмянатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас