Празнуваме 24 май с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий Снимка: © Getty Images

България празнува днес 24 май, като за първи път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Досега празникът носеше наименованието Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, но то беше променено миналия декември от 44-ия парламент, по предложение на „Обединени патриоти“.

Денят на Солунските братя Кирил и Методий - създателите на глаголицата, е отбелязван като църковен празник още през XI век. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив, по инициатива на Найден Геров, се организира празник на Кирил и Методий. Денят 11 май не е случайно избран - това е общият църковен празник на двамата светии. Така той започва да се чества като празник на българската просвета, култура и на славянската писменост.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и представители на служебното правителство ще положат цветя пред паметника на светите братя пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

В София 24 май ще бъде отбелязан с празнични концерти, парад на буквите и художествени инсталации. От 9.00 часа пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека ще има музикална програма с участието на детски състави.

В 10.30 от площад "Славейков" ще започне "Парад на буквите". Организиран е от Сдружение „Азбукари“, които ще го поведат към парк „Заимов“.

Празничен концерт ще се проведе от 12 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“. В него ще участват близо 400 ученици от столичните училища.

На улица "Съборна" ще има литературно четене на съвременни автори. През целия ден на площад „Славейков“ ще звучи българска литература чрез специалната инсталация от Storytel.

С вход свободен ще работят парк-музеят Врана, Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ.

Тържества ще има още в Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Перник и много други градове в страната.


Румен Радев: "Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения"

Румен Радев: Поздравявам хората, които укрепват българския дух и разпръсват тъмата на подмяната

"Искам да поздравя всички сънародници с най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на азбуката. Трябва да помним, че преди повече от 1100 г. именно България спаси делото на светите братя. Започнатото от тях беше продължено от учениците им Климент и Наум, които направиха така, че България да се превърне в духовен и културен център на славянския свят през Средновековието. Затова нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа. От нея ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане", каза президентът.

"Нека поздравим с 24 май всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения", добави Радев.

"България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. Честит празник".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024