След спорове в парламента: Празникът на 24 май вече има ново име

Парламентът одобри промяната в наименованието на празника на 24 май. Досега той бе известен като „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”, но занапред вече ще се казва „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

Промяната е по предложение на „Обединени патриоти” и е подкрепена от ГЕРБ и "Воля". БСП гласуваха против. От ДПС присъстваше само председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който също подкрепи новото име на празника.

Законовата поправка беше направена в Кодекса по труда - в него са описани официалните празници на страната, които са почивни дни.

Първоначалната идея на патриотите беше празникът да се казва „Ден на българската писменост, просвета и култура”. Но противоречивите реакции, най-вече от страна на научната общност, принудиха управляващите да сменят подхода.

В парламента днес имаше размяна на обвинения в антибългарски настроения между управляващите и опозицията, предаде в. "Сега". Основният спор бе между БСП и "Обединените патриоти". Социалистите обявиха, че промяната на името на 24 май не е в дневния ред на обществото, както и че премахването на славянската писменост от него чертае разделителни линии с други народи, съобщи "Дневник".

"С тази промяна се връщаме към историческата истина и българските традиции", каза Милен Михов от "Обединени патриоти". "На 24 май празнуваме светите братя Кирил и Методий. Това е празник на нашата азбука, на българската просвета и култура, на това, което ляга в основите на една славянска традиция и книжовност, която днес надхвърля славянската определеност и можем да кажем, че е световна културна реалност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024