Парламентът одобри промяната в наименованието на празника на 24 май. Досега той бе известен като „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”, но занапред вече ще се казва „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

Промяната е по предложение на „Обединени патриоти” и е подкрепена от ГЕРБ и "Воля". БСП гласуваха против. От ДПС присъстваше само председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който също подкрепи новото име на празника. 

Законовата поправка беше направена в Кодекса по труда - в него са описани официалните празници на страната, които са почивни дни.

Първоначалната идея на патриотите беше празникът да се казва „Ден на българската писменост, просвета и култура”. Но противоречивите реакции, най-вече от страна на научната общност, принудиха управляващите да сменят подхода. 

В парламента днес имаше размяна на обвинения в антибългарски настроения между управляващите и опозицията, предаде в. "Сега". Основният спор бе между БСП и "Обединените патриоти". Социалистите обявиха, че промяната на името на 24 май не е в дневния ред на обществото, както и че премахването на славянската писменост от него чертае разделителни линии с други народи, съобщи "Дневник".

"С тази промяна се връщаме към историческата истина и българските традиции", каза Милен Михов от "Обединени патриоти". "На 24 май празнуваме светите братя Кирил и Методий. Това е празник на нашата азбука, на българската просвета и култура, на това, което ляга в основите на една славянска традиция и книжовност, която днес надхвърля славянската определеност и можем да кажем, че е световна културна реалност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.