Парламентът одобри промяната в наименованието на празника на 24 май. Досега той бе известен като „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”, но занапред вече ще се казва „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

Промяната е по предложение на „Обединени патриоти” и е подкрепена от ГЕРБ и "Воля". БСП гласуваха против. От ДПС присъстваше само председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който също подкрепи новото име на празника.

Законовата поправка беше направена в Кодекса по труда - в него са описани официалните празници на страната, които са почивни дни.

Първоначалната идея на патриотите беше празникът да се казва „Ден на българската писменост, просвета и култура”. Но противоречивите реакции, най-вече от страна на научната общност, принудиха управляващите да сменят подхода.

В парламента днес имаше размяна на обвинения в антибългарски настроения между управляващите и опозицията, предаде в. "Сега". Основният спор бе между БСП и "Обединените патриоти". Социалистите обявиха, че промяната на името на 24 май не е в дневния ред на обществото, както и че премахването на славянската писменост от него чертае разделителни линии с други народи, съобщи "Дневник".

"С тази промяна се връщаме към историческата истина и българските традиции", каза Милен Михов от "Обединени патриоти". "На 24 май празнуваме светите братя Кирил и Методий. Това е празник на нашата азбука, на българската просвета и култура, на това, което ляга в основите на една славянска традиция и книжовност, която днес надхвърля славянската определеност и можем да кажем, че е световна културна реалност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия