Румен Радев: Поздравявам хората, които укрепват българския дух и разпръсват тъмата на подмяната Снимка: © Булевард България

"Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения" - това заяви президентът Румен Радев по случай 24 май.

Той, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и представители на служебното правителство положиха цветя пред паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

"Искам да поздравя всички сънародници с най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на азбуката. Трябва да помним, че преди повече от 1100 г. именно България спаси делото на светите братя. Започнатото от тях беше продължено от учениците им Климент и Наум, които направиха така, че България да се превърне в духовен и културен център на славянския свят през Средновековието. Затова нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа. От нея ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане", каза президентът.

"Нека поздравим с 24 май всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения", добави Радев.

"България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. Честит празник".

На въпрос за евентуална смяна на шефовете на държавните служби, които излязоха в неплатен отпуск при идването на служебния кабинет, Радев отговори: "Нека не политизираме днешния прекрасен празник". Премиерът Стефан Янев също отказа да коментира темата.

Относно отношенията на България със Северна Македония президентът заяви: "Мога да кажа, че изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и говоря с поне двама премиери, един президент и един комисар. Така че към България има огромно внимание, няма да казвам думата натиск".

"Мисля, че начинът за решаване на всички проблеми и за отваряне на европейския път на нашите братя от Република Северна Македония минава преди всичко през София. Ние трябва помежду си спокойно, откровено и отговорно да седнем и да решим нашите двустранни проблеми", добави Радев.


Посрещаме 24 май с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023