Снимка: © Булевард България

"Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения" - това заяви президентът Румен Радев по случай 24 май.

Той, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и представители на служебното правителство положиха цветя пред паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

"Искам да поздравя всички сънародници с най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на азбуката. Трябва да помним, че преди повече от 1100 г. именно България спаси делото на светите братя. Започнатото от тях беше продължено от учениците им Климент и Наум, които направиха така, че България да се превърне в духовен и културен център на славянския свят през Средновековието. Затова нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа. От нея ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане", каза президентът.

"Нека поздравим с 24 май всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения", добави Радев.

"България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. Честит празник".

На въпрос за евентуална смяна на шефовете на държавните служби, които излязоха в неплатен отпуск при идването на служебния кабинет, Радев отговори: "Нека не политизираме днешния прекрасен празник". Премиерът Стефан Янев също отказа да коментира темата.

Относно отношенията на България със Северна Македония президентът заяви: "Мога да кажа, че изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и говоря с поне двама премиери, един президент и един комисар. Така че към България има огромно внимание, няма да казвам думата натиск".

"Мисля, че начинът за решаване на всички проблеми и за отваряне на европейския път на нашите братя от Република Северна Македония минава преди всичко през София. Ние трябва помежду си спокойно, откровено и отговорно да седнем и да решим нашите двустранни проблеми", добави Радев.


Посрещаме 24 май с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина