Рязане на гуми и тормоз след сигнали за нощен шум: СДВР и Столичната община се оказват безсилни Снимка: © Нова ТВ

Жителите на централната столична улица "Солунска" се оплакаха от непрекъснат тормоз със среднощен шум, който продължава с години - и въпреки сигналите и намесата на институциите, нарушителите не са изгонени.

Стигнало се е и до заплахи със саморазправа и до случай, при който са нарязани гумите на автомобила на двама съпрузи с малко дете, подали оплакване на телефон 112. По случая се води и досъдебно производство.

"Когато ги помолихме да не вдигат шум, нарязаха и четирите гуми на колата ни, заплашваха мъжа ми с бой", казва една от засегнатите жени пред Нова ТВ.

Шумът идва от посетители пред импровизиран тротоарен "бар" пред магазин за кафе и цигари, който няма право да работи след 22 ч.

Управителят е разположил маси и столове, на които се събира "компания" от мъже и жени, вдигащи шум до 4-5 ч. през нощта, според свидетелствата на хора от близките кооперации.

При сигнали до полицията - нарушителите твърдят, че не правят нищо нередно и не пречат на обществения ред.

Недоволството на хората продължава дълго време, а от 4 Районно управление са спрели да отговарят на оплакванията им.

Родители на бебе казват, че шумът е толкова силен, че нито те, нито детето им може да се наспи. Молбите им обаче не дават резултат - напротив, обръщат се в агресия срещу самите тях.

"Нас започва да ни е страх от тези хора, особено когато звъня на 112 разревана, че има агресия срещу нас и нищо не можем да направим, а полицията не пристига", казва жената.

  • От район "Триадица" потвърждават, че са получавали множество оплаквания и са извършени няколко проверки на търговския отдел.
  • Направено е предписание до управителя заради нарушаване на работното време и допускане на струпване на клиенти.
  • При друга проверка е установено, че е разположено несъгласувано съоръжение на общински терен, за което е съставен акт.
  • Сезирано е и 4 РПУ за проверка за нарушение на обществения ред.

Собствениците на търговски обекти са длъжни да заявяват работното време на обекта в районната администрация по местонахождението му, а разполагането на маси, столове и други подвижни съображения трябва да бъде съгласувано с общината.

Работното време на обекти, които предизвикват шум с дейността си и са на по-малко от 30 метра от жилищни сгради, задължително приключва в 22 ч. - освен ако няма съгласие на етажната собственост и непосредствените съседи.

Извършването на търговска дейност с храни и напитки става след разрешение от БАБХ, а продажбата на цигари се лицензира от Агенция "Митници".

Нарушаването на наредбата за обществения ред в Столична община води до глоба от 500 до 2500 лв. за физически лица, или от 2000 до 10 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024