Рязко падане на температурите, силен вятър и сняг в цялата страна

От днес, 5 февруари, се очаква рязко понижаване на температурите, а в същото време е обявен жълт код за опасно силен вятър и сняг в цялата страна.

Заради тези два фактора студеното време ще се задържи до края на седмицата. Минималните температури ще паднат до 8 градуса под нулата на някои места в събота, а най-високи ще бъдат в петък - около 4 градуса по Целзий.

Преди обед се очакват валежи от дъжд и температури над нулата, но по-късно през деня те ще преминат в сняг в цялата страна. Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология е за значителни снеговалежи в Родопите, а през нощта в сряда срещу четвъртък и в Североизточна България. Тогава ще се образува снежна покривка, която на места ще достига дебелина 15 см.

Вятърът ще е силен северозападен с пориви, които на места могат да достигнат до 90 км/ч.

В София силните ветрове тази вечер причиниха няколко щети. В дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община и в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са получени десетки сигнали за паднали дървета и клони. На кръстовището на ул. "Екзарх Йосиф" и "Будапеща" дърво препречи пътя, но вече е разчистено от аварийните екипи, съобщава БНТ.

Вследствие на силния вятър в Източна България са възможни виелици, навявания и образуване на преспи.

По тази причина Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

За повишаване безопасността на движение като превантивна мярка ще се пристъпва към затваряне на отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за почистване и обработване на републиканските пътища, за да се осигури пътуване при зимни условия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022