С 21 салюта и 450 гости Еманюел Макрон официално встъпи във втория си мандат Снимка: © Getty Images

Франция отбелязва със специална церемония началото на втория мандат на Еманюел Макрон.

44-годишният президент беше преизбран на втори тур с над 58% подкрепа срещу Марин льо Пен.

Събитието се отбелязва по традиция с 21 оръдийни салюта в центъра на Париж, а Елисейският дворец отваря врати за около 450 официални гости и над 250 журналисти, които отразяват церемонията.

Сред присъстващите в резиденцията са бившите президенти на Франция Никола Саркози и Франсоа Оланд, няколко бивши премиери на страната и други политически лица.

В речта си Макрон акцентира върху нуждата за независимост на Франция.

"Време е да действаме неуморно по посока на това да бъдем по-независима държава, да живеем по-добре и да изграждаме френската и европейската реакция срещу предизвикателствата на нашия век. Това действие се вписва във време, в което страховете са тук, те са многобройни, както са многобройни и разделенията. Да действаме не означава просто да управляваме страната и да въвеждаме реформи. Това означава обединение, уважение и съобразяване с цялата общност", казва той.

"Заедно трябва да измислим нов модел, различен от изхабените ритми и хореографии, чрез който само ние можем да се преборим за нов обществен договор - продуктивен, социален и екологичен", казва още Макрон.

"Във секи ден от мандата, който започва, ще имам само един ориентир - да служа. Да служа на сънародниците ни, чието чувство за дълг и любов към родината са нашите най-сигурни предимства. Да служа на нашите деца и млади хора, на които са посветени мислите ми в този момент и за които обещавам да оставя в наследство по-жизнеспособна планета, по-жива и по-силна Франция", казва още той.

Le Monde обръща внимание, че ма церемонията са поканени родителите на Самюел Пати - учителят по история и география, който беше убит през есента на 2020 г. от ислямист в предградие на Париж заради урок, посветен на свободата на словото и атаката срещу Charlie Hebdo.

Бившият главен готвач на Елисейския дворец Гийом Гомез също е получил покана да присъства на инаугурацията на Макрон - той е участвал в подготовката на пет поредни церемонии по встъпване на новоизбраните президенти в длъжност, но за първи път има право да я наблюдава като официален гост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024