С 21 салюта и 450 гости Еманюел Макрон официално встъпи във втория си мандат Снимка: © Getty Images

Франция отбелязва със специална церемония началото на втория мандат на Еманюел Макрон.

44-годишният президент беше преизбран на втори тур с над 58% подкрепа срещу Марин льо Пен.

Събитието се отбелязва по традиция с 21 оръдийни салюта в центъра на Париж, а Елисейският дворец отваря врати за около 450 официални гости и над 250 журналисти, които отразяват церемонията.

Сред присъстващите в резиденцията са бившите президенти на Франция Никола Саркози и Франсоа Оланд, няколко бивши премиери на страната и други политически лица.

В речта си Макрон акцентира върху нуждата за независимост на Франция.

"Време е да действаме неуморно по посока на това да бъдем по-независима държава, да живеем по-добре и да изграждаме френската и европейската реакция срещу предизвикателствата на нашия век. Това действие се вписва във време, в което страховете са тук, те са многобройни, както са многобройни и разделенията. Да действаме не означава просто да управляваме страната и да въвеждаме реформи. Това означава обединение, уважение и съобразяване с цялата общност", казва той.

"Заедно трябва да измислим нов модел, различен от изхабените ритми и хореографии, чрез който само ние можем да се преборим за нов обществен договор - продуктивен, социален и екологичен", казва още Макрон.

"Във секи ден от мандата, който започва, ще имам само един ориентир - да служа. Да служа на сънародниците ни, чието чувство за дълг и любов към родината са нашите най-сигурни предимства. Да служа на нашите деца и млади хора, на които са посветени мислите ми в този момент и за които обещавам да оставя в наследство по-жизнеспособна планета, по-жива и по-силна Франция", казва още той.

Le Monde обръща внимание, че ма церемонията са поканени родителите на Самюел Пати - учителят по история и география, който беше убит през есента на 2020 г. от ислямист в предградие на Париж заради урок, посветен на свободата на словото и атаката срещу Charlie Hebdo.

Бившият главен готвач на Елисейския дворец Гийом Гомез също е получил покана да присъства на инаугурацията на Макрон - той е участвал в подготовката на пет поредни церемонии по встъпване на новоизбраните президенти в длъжност, но за първи път има право да я наблюдава като официален гост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024