С 5:5 гласа КС отхвърли жалба на Иван Гешев за бюджета на прокуратурата Снимка: © КС

Жалбата на главния прокурор Иван Гешев срещу намаляването на парите за прокуратурата с 20 млн. лв. в Бюджет 2022 се провали, след като Конституционният съд се раздели на две в обсъждането дали искането му е основателно или не.

Съдът не е успял да събере мнозинство от поне 7 гласа "за" предложеното решение.

Петима съдии са гласували, че искането на Гешев е неоснователно и следва да бъде отхвърлено - това са Мариана Карагьозова – Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова. Съдиите Райковска и Янкулова са излъчени от квотата на ВАС и ВКС, Финкова - от президентската квота, но от мандата на Росен Плевенелиев, Стоилов и Семов - от президентската квота на Румен Радев.

Според съдиите Павлина Панова (председател на КС), Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова и Красимир Влахов искането е основателно и следва да бъде уважено. Съдиите Панова и Джелепова са излъчени от квотата на ВКС и ВАС, съдиите Пенчев и Влахов - от парламентарната квота, а Филип Димитров - от президентската квота в мандата на Плевнелиев.

Две от местата в 12-членния Конституционен съд не са заети - Народното събрание трябваше да излъчи двама представители от своята квота на мястото на Анастас Анастасов (в края на 2021) и Гроздан Илиев (през март 2022).

В парламента обаче няма мнозинство, което да излъчи нови попълнения, поради което КС работи в по-малък състав. Съответно - и собствените му решения стават функция на събирането на достатъчно гласове.

Съкращаването на парите за прокуратурата с 20 млн. лв. беше предложено от министъра на финансите Асен Василев в началото на 2022 г., когато БАН вдигна протест заради липса на средства. Част от бюджета на обвинението беше пренасочен към учените, като Василев се обоснова с това, че България и без това отделя най-голям процент от БВП за правосъдие без особени резултати.

Против това решение се обявиха депутати от ГЕРБ и ДПС, но парламентът все пак го одобри.

Това е второто важно произнасяне на КС за 21 юли, след като с 9 на 1 гласа съдът обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров като председател на КЕВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024