Снимка: © КС

Жалбата на главния прокурор Иван Гешев срещу намаляването на парите за прокуратурата с 20 млн. лв. в Бюджет 2022 се провали, след като Конституционният съд се раздели на две в обсъждането дали искането му е основателно или не.

Съдът не е успял да събере мнозинство от поне 7 гласа "за" предложеното решение.

Петима съдии са гласували, че искането на Гешев е неоснователно и следва да бъде отхвърлено - това са Мариана Карагьозова – Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова. Съдиите Райковска и Янкулова са излъчени от квотата на ВАС и ВКС, Финкова - от президентската квота, но от мандата на Росен Плевенелиев, Стоилов и Семов - от президентската квота на Румен Радев.

Според съдиите Павлина Панова (председател на КС), Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова и Красимир Влахов искането е основателно и следва да бъде уважено. Съдиите Панова и Джелепова са излъчени от квотата на ВКС и ВАС, съдиите Пенчев и Влахов - от парламентарната квота, а Филип Димитров - от президентската квота в мандата на Плевнелиев.

Две от местата в 12-членния Конституционен съд не са заети - Народното събрание трябваше да излъчи двама представители от своята квота на мястото на Анастас Анастасов (в края на 2021) и Гроздан Илиев (през март 2022).

В парламента обаче няма мнозинство, което да излъчи нови попълнения, поради което КС работи в по-малък състав. Съответно - и собствените му решения стават функция на събирането на достатъчно гласове.

Съкращаването на парите за прокуратурата с 20 млн. лв. беше предложено от министъра на финансите Асен Василев в началото на 2022 г., когато БАН вдигна протест заради липса на средства. Част от бюджета на обвинението беше пренасочен към учените, като Василев се обоснова с това, че България и без това отделя най-голям процент от БВП за правосъдие без особени резултати.

Против това решение се обявиха депутати от ГЕРБ и ДПС, но парламентът все пак го одобри.

Това е второто важно произнасяне на КС за 21 юли, след като с 9 на 1 гласа съдът обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров като председател на КЕВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо